Amenzile percepute operatorilor rutieri care nu respecta perioadele de conducere si de odihna ale conducatorilor auto au fost ridicate de Guvern cu doua-trei ori peste nivelul actual, ajungand pana la 6.000 lei, simultan cu majorarea amenzilor pentru folosirea vehiculelor fara aparat de inregistrare. Astfel, operatorii de transport care nu vor respecta perioadele zilnice sau saptamanale de conducere ale conducatorilor auto vor fi sanctionati cu amenzi de doua sau trei ori mai mari, respectiv pana la 6.000 de lei, comparativ cu 2.000-3.000 lei in prezent, conform unei ordonante aprobate, sambata, de Guvern.
Totodata, pentru utilizarea vehiculelor fara tahograf (aparat de inregistrare) sau a unui vehicul echipat cu tahograf analogic ori pentru utilizarea tahografelor neomologate, operatorii de transport rutier vor plati amenzi cuprinse intre 10.000-20.000 lei. Aceeasi amenda va fi platita si de operatorii de transport care nu vor stoca, cel tarziu la fiecare 28 de zile, datele din cartelele tahografice ale conducatorilor auto sau cei care nu vor pastra inregistrarile privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale soferilor pentru cel putin un an de la efectuarea acestora.
Amenzi similare vor fi percepute si conducatorilor de vehiculele dotate cu tahograf, dar care nu utilizeaza cartela tahografica sau diagrame tahograf. Potrivit Guvernului, aceste reglementari au scopul de a „inlesni controalele” efectuate ulterior producerii unui accident.
Ordonanta va intra in vigoare in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.