Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare la 1 mai, de ziua internaţională a muncii, şi inăspreşte măsurile impotriva muncii la negru.
In noul Cod al Muncii a fost introdusă prevederea potrivit căreia, in termen de 45 de zile de la data concedierii colective salariatul are dreptul de a fi angajat cu prioritate fără concurs sau perioadă de probă. La incheierea contractului individual de muncă perioada de probă este de maxim 90 de zile, iar pentru funcţii de conducere de 120 de zile. De la 1 mai, a fost introdusă perioada de stagiu de şase luni pentru absolvenţii instituţiilor de invăţămant superior, iar durata maximă a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămană, inclusiv orele sumplimentare. Contractele de muncă pe o perioadă determinată se pot incheia pe o perioadă de maxim 36 de luni, iar potrivit noilor modificări se introduc obiective de performanţă individuală şi criterii de evaluare a realizării acestora. Munca suplimentară se compensează prin orele libere plătite in termen de 60 de zile calendaristice, iar sporul acordat pentru munca prestată in timpul nopţii va fi de 25 la sută.
Noul Cod al Muncii inăspreşte pedepsele pentru munca la negru. Astfel, persoanele care acceptă să lucreze la negru riscă o amendă intre 500 şi 1000 de lei, iar angajatorii care primesc la muncă mai mult de cinci persoane fără forme legale riscă inchisoare de la unu la doi ani. Primirea la muncă pană la cinci persoane fără incheierea contractului individual de muncă se sancţionează cu amendă intre 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană, iar prestarea muncii la negru de către o persoană se sancţionează cu amendă intre 500 şi 1000 de lei. Angajatorul este obligat ca anterior inceperii activităţii, să inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, in caz contrar riscă o amendă intre 1500 şi 2000 de lei, iar nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de către angajator a demisiei, se sancţionează cu amendă de la 1500 la 3000 de lei.
Amenzi drastice şi inchisoare pentru munca la negru
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...