Peste 17 miliarde de lei vechi. Atat au avut de platit salajenii, in 2008, pentru ca nu au respectat legislatia din domeniul protectiei mediului. Potrivit informatiilor primite de la Csutak Nagy Erzsebet, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Salaj, suma amintita a rezultat din cele 105 amenzi aplicate anul trecut de comisarii de mediu. Cele mai multe astfel de sanctiuni au fost aplicate agentilor economici (96 de amenzi, in valoare totala de 17, 517 miliarde), dar au fost si cazuri in care persoane fizice au fost sanctionate de comisari (noua cazuri, ce au totalizat amenzi de 150 de milioane pentru nereguli la distilarea alcoolului si pentru depozitarea necorespunzatoare a deseurilor).
Dupa cum era de asteptat, principala cauza pentru care s-au aplicat aceste amenzi a fost, si in 2008, gestionarea necorespunzatoare a deseurilor, ce… detine aproape o treime din totalul sanctiunilor de anul trecut. 27% dintre amenzi au fost aplicate pentru lipsa evidentei deseurilor rezultate din activitatile firmelor in cauza, iar 15%, pentru lipsa autorizatiilor de mediu. Restul amenzilor au fost date pentru nerealizarea masurilor de conformare stabilite de comisari la controalele anterioare, nedepunerea declaratiilor la Fondul de Mediu, nevalorificarea corespunzatoare a deseurilor de ambalaj si gestionarea necorespunzatoare a uleiurilor uzate si a acumulatorilor. De asemenea, in 2008 s-au petrecut si doua poluari accidentale (rasturnarea vagonului cu titei, langa Mirsid, si o poluare cu hidrocarburi in zona Marca), pentru care au fost… taxati, dupa principiul „Poluatorul plateste”, CFR – Transport Marfa si Schela Suplacu de Barcau.
Chiar daca numarul si cuantumul sanctiunilor aplicate in 2008 sunt sensibil egale cu valorile din anul precedent (cand comisarii au dat 101 amenzi, in suma totala de aproape 16 miliarde), Csutak Nagy Erzsebet a apreciat ca anul recent incheiat se remarca printr-o mai buna constientizare de catre agentii economici a obligatiei de a respecta legislatia de mediu. „Au realizat, in sfarsit, ca este mai bine sa investeasca in instalatii nepoluante, decat sa dea banii respectivi pe amenzi”, ne-a declarat comisarul sef, subliniind ca amenzile pentru nerespectarea legilor de protectie a mediului sunt destul de mari. Gradul mai bun de constientizare este, potrivit lui Csutak, si motivul pentru care s-a redus semnificativ numarul sanctiunilor aplicate de comisari si contestate ulterior in instanta de cei in cauza. Astfel, daca in 2007 aproximativ jumatate dintre amenzi erau aproape automat contestate, in 2008 proportia acestora a scazut la mai putin de 25%.