Deoarece pozele facute de radare nu sunt clare sau pentru ca unii politisti nu completeaza procesul verbal corect, ca la carte, sunt soferi care au scapat de sanctiunile contraventionale.
Mii de salajeni sunt sanctionati intr-un an pentru diferite abateri de la regimul circulatiei pe drumurile publice. Judecatoria Zalau a intrat in anul 2009 cu 461 astfel de dosare pe stoc, iar in cursul anului au fost deschise inca 759 de procese. Din totalul lor anul trecut au fost solutionate 943, potrivit judecatoarei Maria Stef, purtator de cuvant la Judecatoria Zalau. Dintre cele solutionate, in 302 cazuri plangerile au fost admise, iar procesele verbale anulate, 101 au fost admise in parte, 449 au fost respinse salajenii fiind obligati sa-si plateasca amenzile, iar in 91 de cazuri au fost date alte solutii. „Motivele pentru care procesele verbale incheiate de politisti sunt contestate sunt diverse. In general lipsesc probele pentru dovedirea proceselor verbale, a aspectelor constatate in acestea sau probele sunt insuficiente. De asemenea, fotografiile facute de radare sunt uneori neclare ori aparatele nu au verificarea metrologica la zi. Au fost formulate 258 de recursuri, 124 de catre IPJ, iar 134 de catre petenti”, a declarat Stef.
La Tribunalul Salaj au fost judecate 373 de recursuri anul trecut, 115 provenind de la Judecatoriile Simleu si Jibou. Balazs Arpad, purtatorul de cuvant al Tribunalului spune ca in 123 de dosare procesele verbale au fost anulate. „Cauzele difera de la un caz la altul. In principal procesele verbale nu sunt completate corect, lipsesc mentiuni privind numele, prenumele contravenientului sau a agentului constatator, uneori si calitatea acestuia”, a conchis Balazs. De asemenea, se intampla sa nu fie trecut in procesul verbal denumirea si sediul in cazul persoanei juridice, fapta savarsita, ori agentul uita sa se semneze. Iar fotografiile facute de radare, in cazul vitezei prea mari, nu sunt suficient de clare incat sa se vada numarul de inmatriculare al masinii. Pozele sunt clare atunci cand autoturismul este mai aproape dar soferul incetineste si in acel moment ajunge la o viteza legala. Toate acestea atrag nulitatea procesului verbal, potrivit lui Balazs.