Porcii si gainile au „Interzis!” intre blocuri
Din luna ianuarie a anului trecut, a intrat in vigoare o hotarare de consiliu local prin care este interzisa cresterea animalelor in municipiul Zalau. Hotararea a fost votata in cadrul sedintei de consiliu din luna iunie a anului 2007 si prevede clar, la capitolul III, articolul 3, aliniatul h, ca „este interzis sa se realizeze sau sa se mentina cotete sau cocine de orice fel pe terenurile apartinand domeniului public sau privat al municipiului Zalau, in incinta in care se produc, se depoziteaza sau se desfac alimente destinate consumului, precum si in gospodariile proprii ale cetatenilor”.
Locuitorii din Zalau trebuie sa renunte la cresterea animalelor in intravilanul orasului (exceptie fac aici locuitorii zonelor periurbane Ortelec, Stana, Valea Mitii), altfel risca sa fie amendati de catre inspectorii primariei deoarece, dupa cum este specificat in hotararea de consiliu, „constituie contraventie cresterea animalelor si pasarilor pentru productie si tractiune in gospodariile din intravilanul municipiului Zalau”, iar amenzile care se pot aplica in astfel de situatii sunt cuprinse intre 500 si 1000 de lei.
In momentul in care decizia devenea „litera de lege”, edilii justificau necesitatea acestei hotarari de consiliu local motivand ca, cetatenii trebuie sa inteleaga ca in mediul urban, convietuirea obliga la respect reciproc. Totodata, prin aceasta hotarare se urmareste si reducerea focarelor de infectie, a mirosurilor neplacute si a poluarii.
Desi a trecut aproape un an si jumatate de cand aceasta hotarare a intrat in vigoare, nu toti zalauanii au inteles sa se supuna deciziilor luate de edili, iar inspectorii din cadrul Serviciului Corp Control, Privatizare din Primaria Zalau au fost obligati sa ia masuri.
Conform informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al primariei, am aflat ca inspectorii administratiei locale (in urma controalelor si a sesizarilor primite de la cetateni) au avertizat, prin somatii (in repetate randuri) persoanele care cresc animale si le-au solicitat sa inchida cotetele si sa le igienizeze.
In pofida avertismentelor, unii nu s-au lasat convinsi, iar autoritatile au fost obligate sa aplice amenzi. Pentru nerespectarea hotararii 170 din 2007, privind interzicerea cresterii animalelor de productie in municipiu, inspectorii Serviciului Corp Control, Privatizare au aplicat 15 amenzi si un avertisment. Inspectorii au aplicat, de fiecare data, amenda minima, iar daca aceasta a fost platita in maximum 48 de ore, cei penalizati au avut de platit doar jumatate din suma totala.