Ambulanta Zalau are un medic pe tura pentru cei peste 56.000 de locuitori ai orasului

In Zalau exista sase ambulante de urgenta, trei de transport si doar trei medici care sa deserveasca Serviciul de Ambulanta, potrivit informatiilor pri-mite de la purtatorul de cuvant al Serviciului de Ambulanta Zalau, Liviu Varga. Situatia este grava, avand in vedere ca cei trei medici trebuie sa aiba „grija” de 56.202 de zalauani (potrivit informatiilor de la Institutul National de Statistica).
Din cei trei medici care deservesc Serviciul de Ambulanta din Zalau, doar unul este de garda pe tura. In cazuri grave (de exemplu, accidente rutiere), medicul trebuie sa fie prezent in ambulanta pentru a-i ajuta pe raniti. Insa ce se intampla daca sunt doua situatii grave care necesita prezenta medicului in acelasi interval de timp? Purtatorul de cuvant al Serviciului de Ambulanta Zalau, Liviu Varga, a declarat pentru Graiul Salajului ca in astfel de cazuri se mai colaboreaza si cu SMURD-ul. „Colaboram cu SMURD-ul, dar nici ei nu au medici. Merge o ambulanta cu asistenti si incercam sa ajunga si medicul, daca e in zona si poate sa ajunga. Daca e nevoie, ne grabim sa ajungem la spital cat de repede, chiar daca nu ajunge medicul. Medicul poate fi plecat la o interventie si sa lipseasca vreo doua-trei ore”, ne-a comunicat Liviu Varga.stop_coloana

Medicii salajeni nu se ofera voluntari
Criza medicilor pe ambulanta reprezinta o problema la nivel national. In 2011, in Bucuresti, ser-viciul de ambulanta functiona pe minus cu aproape jumatate din numarul de oameni necesari, potrivit dr. Alis Grasu, manager in acel moment la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Cu toate acestea, capitala are noroc cu medicii voluntari, care faceau si trei garzi pe luna cate unul pentru a face fata solicitarilor.
In Salaj, insa, nici macar medici voluntari nu prea sunt. Serviciul de Ambulanta Zalau se descruca in li-mita posibilitatilor. Liviu Varga ne-a marturisit ca s-a facut candva vo-luntariat, insa acum sunt putini medicii dornici sa vina sa dea o mana de ajutor voluntar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *