Altercatii intre fermieri si jandarmi in timpul protestelor din fata Guvernului

Fermierii prezenti, miercuri, in Capitala, la actiunile de protest, au avut cateva altercatii cu jandarmii care asigurau masurile de ordine publica in timpul acestor actiuni. Astfel, in mai multe randuri, mai multi protestari au inceput sa se manifeste zgomotos, sa arunce cu sticle de plastic, in afara gardului imprejmuitor care stabileste permiterul in care se desfasoara protestele si sa forteze acest gard. Jandarmii au intervenit, moment in care atat protestarii, cat si fortele de ordine s-au imbrancit. In urma interventiei fortelor de ordine, protestarii s-au retras in perimetrul amenjat.
Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judete ale tarii protesteaza, miercuri, in fata Guvernului, cerand alocarea de subventii compensatorii si verificarea calitatii laptelui care intra in Romania. Fermierii au pancarde pe care scrie “Agricultura, groapa de gunoi a UE”, “Opriti macelul agriculturii”, “Desteptul promite, iar prostul trage nadejde” sau “Fermierii disperati vand lapte cu 0,5 lei litru, negociabil”. Reprezentantii protestarilor s-au dus la Ministerul Agriculturii pentru a-i cere ministrului Ilie Sarbu sa medieze o intalnire cu premierul Emil Boc pentru a-i face cunoscute nemultumirile lor.
Potrivit lui Mircea Ciurea, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), fermierii cer verificarea laptelui care intra in tara pentru ca “au probe ca laptele este neconform avand o incarcatura mare de germeni”, iar laptele praf este reconvertit in lapte de consum si vandut in supermarketuri drept lapte natural. Liderul sindical a spus ca subventiile pe suprafata agricola sunt de o suta de euro pe hectar, adica de cinci ori mai mici decat in UE si sunt primite cu o intarziere de sase-sapte luni.
Fermierii sunt nemultumiti de instabilitatea economica din sector, spunand ca au acceptat credite pentru programele SAPARD, dobanda fiind de noua la suta, dar ca ulterior, dobanda a crescut la 30 la suta, astfel ca ei nu mai au bani pentru a returna creditele sau pentru a intretine fermele.
Ciurea a mentionat ca pretul de producere al laptului este 1,2 lei, iar ei il vand procesatorului cu 50 de bani pe litru daca laptele este conform, insa, daca nu indeplineste toate conditiile, penalitatile ajung si la 30 de bani pe litru. “Procesatorul spune ca daca nu ne convine pretul va cumpara lapte din schimbul intracomunitar”, a mentionat Ciurea. Potrivit acestuia, in conditii de criza, statul roman trebuie sa ia masuri de protectie, “altfel ne distrugem fermele si devenim piata de desfacere”.
Potrivit altui reprezentant al Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, pe primul trimestru al acestui an s-au platit deja subventii pentru lapte reprezentand 65 la suta din cota alocata pentru tot anul pentru laptele conform.
Aproximativ 2.000 de fermieri au anuntat ca protesteaza, miercuri, in Bucuresti, in Piata Victoriei, in Piata Constitutiei si in fata Ministerului Agriculturii, organizand si un mars in Capitala cu utilaje si animale, cerand verificarea calitatii laptelui care intra in Romania si subventii compensatorii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *