La DGFP Salaj – 70 de posturi sunt blocate
La Directia Generala a Finantelor Publice Salaj, de fapt la toate directiile de profil din tara – tot ce tine de salarii si sporuri, inclusiv premiile sunt stabilite de ordonatorul principal – in speta de Ministerul Finantelor.
Veniturile pentru anul 2007, care inseamna salariul de baza brut, la care s-au adaugat sporurile si premiile, ale directorului executiv al DGFP Salaj, Laurentiu Butiri, au fost de 73.510.000 lei vechi pe luna, in timp ce ale directorului adjunct, Vasile Budai – au fost de 67.700.000 lei vechi pe luna, Mihai Bungeteanu, director adjunct 82.510.000 lei/luna.
Asa dupa cum ne-a declarat dl Butiri, pe plan local se repartizeaza doar sporurile si premiile aprobate la nivel central, pe angajat, in functie de rezultatele activitatii fiecaruia.
La nivelul DGFP Salaj (cu centrele pe care le are in judet), sunt in schema 420 de posturi, din care 70 sunt vacante si blocate, conform noilor reglementari.
De asemenea, ne declara dl Butiri, pentru perioada urmatoare se preconizeaza a se reduce fondurile de premiere, acestea fiind directionate spre alte destinatii, indeosebi productive si investitii.

Doar 20%
La Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj nu s-a modificat numarul angajatilor. In 2006 si 2007 s-au ocupat 5-6 posturi vacante si institutia are, acum, 53 de angajati.
Referitor la premii si stimulente, presedintele CAS
Salaj, domnul Corin Penciuc, ne-a spus ca acestea ajung, in medie, la aproximativ 20%, la care se adauga o prima de vacanta (egala cu un salariu) obtinuta in instanta, in vara anului trecut.
Potrivit declaratiilor de avere pe 2007, primele doua functii din CAS Salaj – Corin Penciuc si Marius – sunt remunerate cu 57.000 lei/an, respectiv 54.600 lei/an (47 milioane lei vechi pe luna, respectiv 45 milioane lei vechi pe luna).

Recompense pentru comisari
Comisarii de mediu beneficiaza, la randul lor, de sporuri si stimulente acordate in baza legii care reglementeaza activitatea Garzii Nationale de Mediu (Legea nr.1224/2007). Este vorba, astfel, despre un spor de confidentialitate, de 15%, si de unul de lucru in conditii periculoase, de 20% din salariul de baza. Pe langa acestea, comisarul sef al Comisariatului Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu, Csutak Nagy Erzsebet, ne-a declarat ca institutia mai are la dispozitie pentru recompensarea angajatilor si un fond de premiere de 10% (din fondul de salarii), plus un fond de stimulare, acesta din urma constituit dintr-o parte din amenzile incasate. Potrivit Legii 1224/2007, comisarii de mediu mai pot beneficia si de „stimulente din sumele incasate din valorificarea bunurilor confiscate, in procent de pana la 25%”. Cu toate aceste sporuri si indemnizatii, comisarul sef a avut, in 2007, raportat la ceilalti sefi de institutii deconcentrate din judet, unul dintre cele mai mici venituri din salariu: un total anual de 40.819 lei, adica o medie lunara de 3.401 lei.