Din prima zi a lunii februarie, alocațiile copiilor se majorează cu 20 la sută. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a confirmat aplicarea măsurii, adăugând că în Parlament va fi dezbătută o propunere referitoare la o nouă majorare cu 20 la sută a alocațiilor, iar în funcție de decizia luată se va stabili și calendarul de majorare al alocațiilor.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20 la sută. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și tot acolo vom vedea dacă se menține și a doua tranșă de 20 la sută” ,a spus Raluca Turcan la postul național de televiziune.

Potrivit spuselor acesteia, următoarea majorare a alocațiilor ar putea avea loc în iulie sau în august.

Creșterea de 20 la sută înseamnă că alocația pentru copiii cu vârstele curpinse între 2 si 18 ani va ajunge la un total de 214 lei pe lună. Pentru copiii cu vârsta până în 2 ani și pentru copiii cu handicap cu vârsta de maximum 18 ani, cuantumul alocației va fi de 427 de lei lunar.

Cu toate acestea, alocația din România este una dintre cele mai mici din Europa, alături de cea din Bulgaria, Slovacia și Polonia.

Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban care prevedea creșterea etapizată a alocațiilor, în două tranșe de câte 20 la sută, pentru anul 2021 a fost modificată la finalul lunii decembrie 2020, de Senat. Modificarea a stabilit că va fi o singură majorare de 20 la sută, la începutul anului. Potrivit textului adoptat, următoarea majorare a alocațiilor cu 60 la sută (aproximativ 90 lei) va avea loc abia în iulie 2022, când alocațiile vor ajunge la un cuantum de 300 de lei.

Legea de aprobare a OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor a păstrat valoarea țintă de 300 de lei pentru iulie 2022 în ceea ce privește copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și de 600 de lei pentru cei cu vârsta până în 2 ani și pentru cei cu handicap cu vârsta maximă de 18 ani.