Federatia „Alma Mater” propune ca in grila de salarizare cadrele didactice debutante din invatamantul superior sa aiba coeficientul de ierarhizare 5,5, pentru a-i atrage pe tinerii cu performante deosebite spre invatamant si cercetare.
Biroul Executiv al Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater” a analizat, sambata, propunerile de salarizare a cadrelor didactice de predare venite din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. In urma discutiilor a fost elaborata si validata propunerea federatiei privind grila de salarizare pentru invatamantul superior si pentru cercetare. Potrivit presedintelui Federatiei „Alma Mater, Anton Hadar, grila propusa are la baza mai multe principii. Unul dintre aceste principii este „atragerea tinerilor cu performante deosebite spre invatamant si cercetare printr-un salariu stimulativ, grila de salarizare pornind astfel de la coeficientul 5,5”, a declarat, duminica, Anton Hadar, citat intr-un comunicat al federatiei.
De asemenea, federatia sindicala propune alinierea coeficientilor de ierarhizare pentru cadrele didactice universitare prin ponderarea coeficientilor in functie de vechime, dar mai ales de performanta si stabilirea raportului dintre nivelul salarial al preparatorului (5,5 – nivel minim) si nivelul salarial al profesorului cu vechime maxima (12,786) la valoarea 2,32.
Introducerea unui coeficient de performanta in valoare de maxim 1,5 puncte salariale ierarhice (un punct salarial ierarhic este egal cu salariul minim pe economie), care sa fie ierarhizat in functie de vechime este un alt principiu din grila de salarizare propusa de federatie.
De asemenea, reprezentantii Federatiei „Alma Mater” propun acordarea coeficientului de ierarhizare in functie de performanta numai pe baza unor criterii nationale clare si cuantificabile. Pentru personalul didactic auxiliar si pentru cel nedidactic, cu studii superioare de lunga durata, federatia vrea un coeficient de ierarhizare 4,3 ca nivel salarial minim.
Totodata, sindicalistii de la „Alma Mater” vor ca grilele de salarizare propuse pentru personalul din cercetare sa respecte echivalenta profesionala reglementata pe baza competentelor profesionale si stiintifice. Astfel, profesorul universitar sa fie egal cu cercetatorul stiintific I, conferentiarul universitar cu cercetatorul stiintific II, iar lectorul (sef de lucrari) cu cercetatorul stiintific III.
Federatia „Alma Mater” propune ca pentru personalul nedidactic cu pregatire medie cresterile salariale sa fie cuprinse intre 50 si 150 la suta. „FNS Alma Mater se delimiteaza de orice influenta politica, reprezentand numai si numai interesele membrilor de sindicat. Aceasta declaratie de presa are rolul de a clarifica pozitia FNS Alma Mater in cadrul negocierilor de pana acum si mai ales in cadrul negocierilor urmatoare”, a spus Anton Hadar. Liderul sindical a adaugat ca Federatia „Alma Mater” vrea ca in toate negocierile sa se tina seama de caracterul de prioritate nationala a educatiei, asa cum este prevazut si in Constitutie, „dar sustinut pana acum numai la nivel declarativ de toti factorii decizionali”.
Propunerile pentru grila de salarizare din educatie vor fi discutate in intalnirea de marti, de la Ministerul Muncii.
„Alma Mater” cere 5,5 salarii minime pentru debutantii din invatamantul superior
Articole
APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...Pesta micilor rumegătoare se extinde în țară și blochează exporturile
Numărul focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) depistate până acum de autoritățile sanitar-veterinare a ajuns la 45, ceea ce determină monitorizarea atentă a tuturor fermelor de oi și capre din toată țara. În Tulcea, primul județ afectat de virusul care ucide oile și caprele, sunt 38 de focare, alte șase în Constanța și un focar în Timiș. În total, sunt afectate până acum peste 220.000 de animale. Cum virusul se răspândește rapid, autoritățile au impus măsuri…
Mai mult...