Alin Prunean: Ceea ce se întâmplă cu etichetarea mierii în acest moment este un lucru iresponsabil și o lipsă de respect pentru consumatorul român

0
233

Deputatul Alin Prunean (USR-Plus Sălaj) a  participat, la începutul săptămânii trecute, la prima ediție a Webinarului Despre Miere, o discuție despre starea apiculturii românești din 2021, organizată de Romapis, federația asociațiilor apicole din România și Good Food Project, organizație dedicată problemelor obținerii hranei în țara noastră și UE.

”Am subliniat, şi cu acest prilej, importanţa etichetării corecte a mierii,  cu precizarea clară a procentului de miere ce provine din România și a procentului ce provine din altă parte. Ar fi un lucru bun și pentru economie, și pentru consumatori, și pentru producători. România a avut, în 2020, un deficit de două miliarde de euro din comerțul cu produse agroalimentare, deci trebuie să corelăm imperativul hranei de calitate cu cel al aspectului economic și să încurajăm producția românească. Ori, ceea ce se întâmplă cu etichetarea mierii în acest moment este un lucru iresponsabil și o lipsă de respect pentru consumatorul român. Din păcate, interpelările mele pe această temă făcute către Ministerul Agriculturii au primit doar răspunsuri evazive. Probabil peste 90% din mierea din piață este etichetată ”Origine din spațiu comunitar sau extra-comunitar”, care practic nu înseamnă nimic dacă nu este precizată clar originea și procentul de miere provenit dintr-o zonă sau alta. La fel de bine putem să scriem pe etichetă ”Miere provenită de pe Terra”. Legislația națională trebuie să devină mult mai responsabilă, iar consumatorul să știe dacă consumă miere românească sau altceva. Pentru asta, voi continua dialogul cu ANSVSA, ANPC și Ministerul Agriculturii pe subiectul etichetării corecte. În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre utilizarea în exces a pesticidelor de tip neonicotinoid în România, ce a cauzat un veritabil genocid în rândul albinelor, dar şi despre faptul că apicultorii români primesc de la procesatori cel mai mic preț pe miere din Uniunea Europeană, la presiunile marilor distribuitori și procesatori de alimente, a unor cantități imense de miere de calitate scăzută sau contrafăcută din țări din afara UE, cum ar fi China. La webinar au mai participat: Mircea Ciocan, președintele Romapis George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Csibi Magor, activist în problem de mediu și membru Good Food Project și Daniel Buda, europarlamentar, vice-președinte al Comisiei AGRI (Committee on Agriculture and Rural Development) din Parlamentul European, cât și alți reprezentanți ai unor cabinete parlamentare din România și de la Bruxelles”, spune deputatul sălăjean.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.