Alianță regională pentru fraudarea sistemelor bancare. Patru persoane reținute după percheziții

Patru persoane din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj au fost reţinute de poliţişti pentru fraudare a sistemelor bancare, a informat, marţi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Cei patru au dezvoltat o rețea prin care transferau bani prin intermediul conturilor de telefonie mobilă. Ulterior, cumpărau criptomonede pe care le valorificau în portofele virtuale.

În acest dosar, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Neamţ, sprijiniți de polițiști din Cluj, Satu Mare și Sălaj, au efectuat percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj şi Satu Mare.

”Din cercetări a reieşit că, în perioada iunie 2023 şi până în prezent, un tânăr în vârstă de 23 ani, din judeţul Maramureş, ar fi dezvoltat un mod de operare, de fraudare a sistemelor bancare, prin care ar fi reuşit accesarea ilegală a conturilor bancare ale unor persoane ce deţineau conturi de telefonie mobilă, pe care le-ar fi accesat fără drept, redirecţionând apelurile telefonice către numere de telefon aflate sub controlul său. Totodată, tânărul în cauză ar fi transferat banii din conturile bancare ale persoanelor vătămate, în conturile unor complici, după care ar fi achiziţionat criptomonede pe care le-ar fi valorificat în portofele virtuale, produsul final fiind transferat în alte conturi bancare”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, inspectorul Ramona Ciofu.

În urma percheziţiilor au fost identificate mai multe telefoane mobile, calculatoare, modemuri, routere de internet, cartele SIM, mai multe carduri bancare şi documente care atestă operaţiuni financiare şi alte mijloace de probă cu privire la activitatea infracţională a suspecţilor.

Tânărul în vârstă de 23 ani din Maramureș şi alte trei persoane, cu vârste de 33, 36 respectiv 42 ani, din judeţele Satu Mare şi Sălaj, au fost reţinute pentru 24 de ore.

Acestea sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi complicitate la aceste infracţiuni.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţiile de Operaţiuni Speciale, Analiză a Informaţiilor şi Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *