Sprijinul financiar venit din partea autorităţilor locale care au preluat spitalele din Sălaj ar putea fi gura de oxigen de care are nevoie sănătatea sălăjeană.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, propune autorităţilor locale să repartizeze minim trei la sută din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut. „Autorităţile locale trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze că au obligaţia de a se implica in gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate”, motivează ministrul. Cseke a amintit că in acest an 60 la sută din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice de la nivel judeţean să rămană la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), in vederea descentralizării resurselor financiare.
Bani alocaţi, dar necheltuiţi
Consiliul Judeţean Sălaj a alocat anul trecut Spitalului Judeţean suma de un milion de lei pentru plata utilităţilor şi pentru modernizarea unor secţii. Spitalul a cheltuit doar 88 la sută din banii primiţi. Managerul Ioan Mureşan consideră orice sprijin financiar ca fiind binevenit. „Fiecare ban pe care-l putem primi e binevenit şi e in interesul Spitalului să avem cat mai multe resurse, mai ales in această perioadă. Nu ştim anul acesta cat o să ne dea, dar cu cat mai mulţi cu atat mai bine”.
Bani pentru medicamente in 2011
Pentru anul 2011, adminis-traţia judeţeană vine cu o contribuţie consistentă in va-loare de 9.549.900 de lei, din care 1.000.000 de lei pentru dotarea spitalului cu medicamente şi materiale sanitare. „Spitalul judeţean va fi in 2011 una din priorităţile noastre. Vrem ca bolnavii care se adresează Spitalului judeţean să găsească mai multe medicamente şi materiale sanitare şi de aceea am alocat o sumă mai mare de trei la sută din veniturile Consiliului Judeţean cu destinaţia expresă pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare. Totodată vor incepe in 2011 lucrările de reabilitare a corpurilor A şi B din Spitalul judeţean, lucrare la care contribuţia noastră este de peste 8,5 milioane de lei”, a declarat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
Mai puţini bani pentru salarii
O altă recomandare a ministrului este ca, incepand din luna ianuarie, CJAS să nu deconteze pentru plata salariilor angajaţilor dintr-un spital mai mult de 70 la sută din totalul cheltuielilor spitalului. In condiţiile in care Spitalul judeţean de Urgenţă cheltuie 82 la sută din sumele alocate pentru plata salariilor, Claudiu Barsan, preşedintele CJAS Sălaj, spune că managerul Spitalului Judeţean ar trebui să se gandească la restructurări de personal pentru a se incadra, in noul regulament. De cealaltă parte Ioan Mureşan susţine că nu se alocă suficienţi bani pentru a mai rămane şi pentru serviciile medicale şi intreţinere. „Totul depinde de cat ţi se dă. Dacă se dă 100 la sută, poţi să te incadrezi in cei 70 la sută cheltuieli de personal. Dacă iţi dă doar 70 la sută din totalul bugetului necesar, atunci nu poţi să cheltui doar o parte pentru salarii”, spune managerul Spitalului Judeţean. Mureşan a explicat că pentru luna ianuarie nu se ştie care este bugetul alocat de CAS astfel incat să se poată incadra in limita 70 la sută, drept cheltuielile de personal: „Este o mare prostie că măsurile nu sunt luate inainte, astfel incat să te poţi organiza. Eu am de plătit medicamente, hrană, prestări servicii, utilităţi. Nu să ne spună in 15 a lunii că trebuie să te incadrezi in acea sumă”. Potrivit şefului CJAS Sălaj, doar la jumătatea acestei luni se va şti exact care este bugetul alocat sănătăţii in Sălaj.