Ajutorul anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si termice acordat veteranilor, vaduvelor si accidentatilor de razboi ar putea fi majorat cu 24 de lei, de la 111 la 135 de lei, potrivit unui proiect de hotarare.
Cuantumul acestui ajutor se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si posibilitatilor bugetului de stat. Plata se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor principali de credite care efectueaza plata indemnizatiilor de veteran de razboi.
In anul 2008, cuantumul ajutorului anual a fost aprobat la nivelul de 111 lei, de acest ajutor beneficiind aproximativ 84.107 de persoane. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a supus, luni, dezbaterii publice proiectul de hotarare, care prevede ca acest ajutor sa fie de 135 de lei. „Avand in vedere prevederile legale, cat si dificultatile cu care se confrunta aceasta categorie de populatie, prin proiectul de hotarare a Guvernului se propune majorarea ajutorului anual, de la 111 lei la 135 lei, in raport cu fondurile alocate in anul 2009 in bugetele ministerelor si institutiilor administratiei publice centrale care asigura plata acestui drept. Majorarea propusa tine cont de cresterea preturilor la utilitati, respectiv la energie termica si energie electrica si are drept scop sustinerea acestor persoane si acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.
Potrivit initiatorilor proiectului, de ajutorul anual vor beneficia circa 70.243 de persoane, 66.291 dintre acestea urmand sa fie platite de Ministerul Muncii, 2.110 de Ministerul Apararii Nationale, 1.840 de Ministerul Administratiei si Internelor si doua persoane de Serviciul Roman de Informatii.
Suma necesara pentru plata ajutorului anual este prevazuta in bugetele celor patru institutii.
Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 18 noiembrie.