octombrie 4, 2022

Ajutor de stat redus cu mai mult de jumătate, pentru crescătorii de animale

Pentru anul 2021, asociațiilor care fac parte din sectorul zootehnic li s-a adus la cunoștință faptul că bugetul alocat ajutoarelor pentru creșterea animalelor a fost redus și, din sume alocate inițial, se va vira un procent de 42%. Astfel, plățile care se fac pentru susținerea Registrelor Genealogice și ameliorare, inclusiv Controlul Oficial al Performanțelor sunt diminuate în acest an și vor intra în conturile crescătorilor de animale doar 41,20 % din totalul sumei necesare. Restul banilor ar urma să fie acoperiți din contribuțiile fermierilor.

De altfel, Ministerul Agriculturii a anunțat că, în 9 iunie, a fost aprobată o Hotărâre prin care se stabilește data până la care se aplică prevederile HG nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, și se completează art.19 din aceeași Hotărâre. Așadar, prin respectivul act normativ se prelungea schema de ajutor de stat în sectorul zootehnic până pe 31 decembrie 2021, dar se aprobau și sumele totale care ar fi trebuit să ajungă la societățile de ameliorare, în acest an.

“Ajutorul de stat pentru 2021 are o valoare totală maximă în sumă de 40.000 de lei, care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015-2022, de 759.250 mii lei. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare, aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021”, se anunță într-un comunicat MADR.

Amintim faptul că societățile de ameliorare au încasat până în prezent sumele restante pentru semestrul IV din 2020 (lunile octombrie-decembrie) și pentru primul trimestru al acestui an, pe lunile ianuarie-martie.

Schema de ajutor de stat are obiectivul de a acoperi costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului. Sumele de la stat vin sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul zootehnic. Perioada de acordare a ajutorului de stat s-a prelungit cu 6 luni, din 30 iunie până la 31 decembrie.   

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.