decembrie 7, 2022

Ajutor de deces. Schimbari importante de la 1 ianuarie 2020

Proiectul de buget pe 2020 prevede modificari si in privinta ajutorului de deces. Vestea este una buna dat fiindca proiectul de buget prevede majorarea acestui ajutor.
Ajutorul de deces se va se acorda astfel: 5.429 lei, asiguratului sau pensionarului (cu 266 de lei mai mult decat in anul 2019, cand se acordau 5.163 de lei); 2.715 lei, unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului (cu 133 de lei mai mult decat in 2019, cand se acordau 2.582 de lei).
Si in 2018 a avut loc o crestere semnificativa a acestui ajutor respectiv s-au acordat 4.162 de lei pentru decesul asiguratilor (cu peste 1000 de lei mai mult fata de anul 2017), iar pentru decesul unui membru de familie al acestora a fost oferita suma de 2.081 de lei (cu peste 500 de lei mai mult fata de 2017).
Ajutorul de deces se acorda in cazul mortii unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora.
Casa Nationala de Pensii Publice spune ca ajutorul de deces poate fi solicitat in maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat intr-un termen de maximum trei zile lucratoare de la solicitare.
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita sotului supravietuitor, copilului, parintelui, tutorelui, curatorului sau oricarei persoane care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile cauzate de deces.
De asemenea, in cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se achita asiguratului sau pensionarului al carui membru de familie a decedat.
Potrivit legii, membrii familiei sunt considerati sotul/sotia, parintii si bunicii oricaruia dintre soti, copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani (sau pana la 26 ani daca isi continua studiile), copiii indiferent de varsta, aflati in intretinere, daca au devenit inapti pentru munca din cauza starii de sanatate inainte de implinirea varstei de 18 ani, respectiv 26 de ani.
Ce acte sunt necesare pentru acordarea ajutorului de deces:
– cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original si copie); act de identitate al solicitantului (original si copie); acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie); dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original); adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *