Ajutoare de urgență pentru fermieri

0
130

               

Luni, 7 iunie, a fost promulgată legea prin care autoritățile locale și Guvernul vor putea dispune acordarea, în anumite situații specifice, a unor ajutoare de urgență, în bani sau în natură, pentru fermierii care au fost afectați de epidemii, epizootii, calamități naturale, incendii sau accidente. Proiectul de Lege mai trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să se aplice.

Mai exact, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernul poate acorda ajutoare de urgență, în bani sau în natură, fermierilor care se află în situații de necesitate, cauzate de calamități naturale (furtuni, vijelii, cutremure, căderi de grindină), incendii, accidente, epizootii (moartea în masă a animalelor, din cauza unei boli), precum și  în alte cazuri deosebite, în care starea de sănătate precară a persoanei poate conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială. Metodologia de acordare a ajutoarelor de urgență este cuprinsă în hotărârea Guvernului.

Acordarea acestui sprijin va avea la bază, potrivit proiectului de lege: „cererea și declarația pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum și ancheta socială prin care se certifică existența situațiilor de necesitate ori, după caz, a situațiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure”.

De exemplu, în situația în care survine decesul unei persoane dintr-o familie care beneficiază deja de  ajutor social, primarul din localitate poate dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Conform actului normativ, acesta se va acorda „unei singure persoane, care poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele legal, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun sau, în absența acestuia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile cu înmormântarea”.

Consiile Locale vor stabili, prin hotărâre, cuantumul ajutoarelor, precum și procedura sau condițiile de acordare a sprijinului de urgență, iar fondurile necesare pentru plata acestora vor fi suportate din bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.