AJPS Salaj, data in judecata de cinci mame

Daca vor castiga, mamele vor primi banii retroactiv
Dupa exemplul mamelor de gemeni din alte judete, care au apelat la instanta pentru a obtine indemnizatia de crestere a celui de-al doilea copil, au inceput si salajencele sa reactioneze. Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj este data in judecata de catre cinci mame, patru cu gemeni si una cu tripleti. Acestea sunt din Jibou, Zalau (doua), Halmasd, iar cea cu tripleti, din Hereclean. O alta mamica de tripleti din Zalau a castigat procesul si primeste, de anul trecut, cate 600 de lei lunar si pentru ceilalti copii. Alexandru Pop, directorul AJPS Salaj, este de parere ca si aceste cinci mame cu care se afla in proces agentia, vor avea castig de cauza. Iar cand se va da o hotarare judecatoreasca definitiva, dupa caz, mamele vor primi banii retroactiv, cate 600 de lei pentru fiecare dintre ceilalti bebelusi. Procesele dureaza foarte mult. Cazul cu mama din Hereclean se afla pe rol inca de anul trecut, dar cu celelalte patru, doar de cateva luni.
In prezent exista un proiect de lege care prevede acordarea unei sume si pentru mamele de gemeni sau tripleti. Acesta a fost votat, deocamdata, numai de senatori. Potrivit proiectului, se va acorda 85% din media veniturilor pentru un copil, iar pentru fratii lui gemeni sau tripleti cate 600 de lei.
De la inceputul anului, la sediul agentiei au fost depuse 302 dosare pentru recalcularea indemnizatiei.
Plafonul maxim al indemnizatiei, eliminat
De la 1 ianuarie 2009, s-a stabilit ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa se acorde in procent de 85% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 de lei, si nici mai mult de 4.000 lei. Insa, la inceputul acestei saptamani, Guvernul a respins plafonarea indemnizatiei pentru mame, masura ce a fost cuprinsa intr-o ordonanta de urgenta. “Se pare ca se va renunta la plafonul de 4.000 de lei si se va acorda 85% din media veniturilor, dar inca nu se stie de cand. Nu am primit inca nimic oficial de la Bucuresti. Noi am facut calculele, in Salaj avem doar doua mame care primesc indemnizatia maxima de 4.000 de lei si doar pentru acestea se va face o recalculare”, a declarat Pop.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *