Aproximativ 6.000 de salajeni vor putea afla, in zilele urmatoare, daca au o problema reala cu alcoolul si, in cazul in care problema exista, cat de grava este ea. Totul prin intermediul unor fluturasi continand teste de autoevaluare, ce vor fi distribuiti de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) salajenilor implicati intr-o forma legala de munca, atat in institutii publice, cat si in firme private. Potrivit informatiilor primite de la Valer Merce, coordonatorul CPECA Salaj, actiunea face parte dintr-o campanie nationala de constientizare a riscurilor consumului de alcool de catre populatia activa, intitulata „Pune cartile pe masa”, fiind finantata de catre Uniunea Europeana, prin proiectul „Cresterea eficientei cooperarii intre institutiile implicate in lupta impotriva drogurilor”.
Reprezentantii CPECA ne-au asigurat de confidentialitatea rezultatului autoevaluarii, care este cunoscut doar de cel care isi face testul. De mentionat ca, in baza unui punctaj acordat pentru fiecare raspuns, fiecarei persoane care va raspunde la intrebarile din test ii va corespunde o culoare. Verde inseamna ca totul este in regula, galben – risc, portocaliu – pericol pentru sanatate, iar rosu – dependenta. Pentru a facilita derularea acestei campanii de constientizare, CPECA va organiza, in 26 februarie, o intalnire intre liderii sindicali din judet si diversi specialisti. Partener in campanie este Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Potrivit statisticilor din sistemul sanitar din judet, alcoolismul devine, de la an la an, o problema care afecteaza tot mai multi salajeni. In Europa, anual mor 115.000 de persoane din cauza alcoolului, iar 60.000 de copii se nasc, in fiecare, prematur din acelasi motiv. De asemenea, 2.000 de omucideri sunt comise, anual, pe fondul consumului de alcool.