Ai fosă septică? Ești obligat să o înregistrezi. Termen limită, 30 octombrie

Proprietarii de fose septice au obligația legală să se înregistreze, până la sfârșitul lunii octombrie, în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

O lege intrată în vigoare în luna mai 2022 obligă atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice, care dețin „un sistem individual adecvat de epurare”, să se înscrie în Registrul de Evidență până la 30 octombrie.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.

În cazul celor care proprietarii dețineau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Legea spune că fiecare administrație locală are obligația întocmirii acestui Registru:

„Art. 2. – La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează și se aprobă o analiză a situației la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește zonele: a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;

b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înființare, organizare, gestiune și funcționare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unității administrativ-teritoriale; c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate. Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.“

Cei care nu se vor înscrie pâna în 30 octombrie 2022 pot primi amenzi între 5 mii și 10 mii de lei.

About Author

2 Replies to “Ai fosă septică? Ești obligat să o înregistrezi. Termen limită, 30 octombrie”

  1. Dar cei, foarte bine plătiți, care trebuie sa se ocupe de gospodărirea orașului, respectiv introducerea canalizării pe străzi, dar nu o fac, cu cât vor fi amendați ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *