ianuarie 31, 2023

Principala menire a liderilor UDMR pare sa fi devenit, in ultima vreme, agitarea spiritelor, atatarea ungurilor impotriva romanilor si invers. Idei utopice precum autonomia teritoriala a judetelor Harghita si Covasna sau obligativitatea invatarii limbii maghiare de catre elevii romani din Transilvania nu au facut decat sa creeze dispute fara vreun rost si fara vreo finalitate la nivel inalt, proiectate, insa, de cele mai multe ori, si la nivelul omului de rand. Zilele trecute, “fruntasul” UDMR-ist Marko Bela a lansat o alta idee… geniala: sa li se impuna tuturor persoanelor de etnie romana cu functii de raspundere din Covasna si Harghita sa vorbeasca limba maghiara. Facand o paralela poate usor supradimensionata, asta ar fi ca si cum functionarii din primaria New York-ului, oras in care traieste o importanta comunitate de chinezi, ar fi obligati sa vorbeasca limba asiaticilor. Aberatia liderului UDMR-ist este cu atat mai mare cu cat, sfidand orice regula a bunului simt, zeci de mii de etnici maghiari din localitati din Romania cu procentaj mare de populatie maghiara refuza sa ti se adreseze in limba nationala, romana.
Ce nu inteleg liderii UDMR-isti care lanseaza periodic astfel de idei este ca nu fac altceva decat sa le creeze un dezavantaj maghiarilor. |i asta deoarece, prinsi de acest discurs nationalist, multi dintre ei se opun la orice presupune folosirea limbii romane. Iar cei mai afectati sunt copiii care, indoctrinati in acest fel acasa, ajung, din aceasta cauza, sa aiba probleme serioase la scoala. Dovada stau rezultatele obtinute de elevii maghiari la probele de examen din limba romana, unde ei obtin, de departe, cele mai slabe rezultate. Prin urmare, ce rost au toate aceste aiureli? Sa fie doar niste simple exercitii de imagine, simple zvacniri ale unor oameni politici care simt ca pierd tot mai mult teren?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut