Adoptarea euro în România ramâne momentan la stadiul de vis

Adoptarea euro în România ramâne momentan la stadiul de vis

În urma cu doar doua zile a fost publicat un raport al Comisiei Europene care urmareste progresul tarilor membre care vor sa adere la zona euro. Din acest raport reiese clar faptul ca adoptarea monedei unice în tara noastra nu se va întâmpla în curând si asta deoarece noi îndeplinim doar unul din cele patru criterii necesare aderarii la zona euro, criteriul referitor la finantele publice. 

rn

Raportul a analizat situatia din sapte state member dar care nu sunt în prezent membre ale zonei euro si care s-au angajat legal sa adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, România si Suedia.
Este important de mentionat faptul ca acelasi raport a mai scos la iveala faptul ca niciunul dintre aceste state nu îndeplineste în acest moment toate conditiile formale de aderare la zona euro.
Chiar si asa, asta nu înseamna ca ar trebui sa fim mândri de faptul ca tara noastra nu îndeplineste trei criterii esentiale: criteriul de stabilitate a preturilor, cel al cursului de schimb si a ratelor dobânzilor pe termen lung. La aceasta lista se adauga desigur si faptul ca legislatia din România nu este pe deplin compatibila cu tratatul european.
Ce este de facut în continuare? Pe lânga partea de asteptare poate ar trebui sa ne orientam atentia catre sfaturile utile oferite de Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare, fiscale si vamale care a declarat recent: „(…) una dintre lectiile cheie ale ultimelor doua decenii este ca, pentru ca tarile sa se dezvolte în interiorul zonei euro, convergenta economica reala este la fel de importanta ca si convergenta nominala. De aceea este important ca tarile care doresc sa adere la euro sa depuna eforturi pentru a spori productivitatea, pentru a spori investitiile, pentru a îmbunatati situatia ocuparii fortei de munca si a aborda inegalitatile. Comisia este gata sa ajute, inclusiv prin noul instrument bugetar pe care îl vom prezenta saptamâna viitoare”.
Ei bine, asteptam cu interes sporit sa traim cât mai recent clipa în care vom avea cu totii euro în portofele, deja numaram clipele…

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *