septembrie 23, 2023

Administrația județeană vrea să salveze monumentele istorice aflate în pericol

0

Consiliul Județean Sălaj își propune să salveze cât mai multe clădiri de patrimoniu de pe raza județului. În acest scop, președintele instituției, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-a întâlnit luni, 22 martie, cu Bogdan Ilieș, vicepreședintele Asociației Arhaic – care gestionează în zona Sălajului proiectul “Ambulanța pentru Monumente” – pentru a discuta despre soluțiile prin care pot fi salvate bisericile de lemn aflate pe lista monumentelor istorice. La întâlnire au mai participat arhitectul șef al județului, Aletta Popovici, și consilierul județean Paul Maghiu.

Oficialul i-a propus reprezentantului Asociației Arhaic să întocmească o listă a bisericilor de lemn din județ, cu prioritizarea celor aflate în pericol de degradare. De asemenea, a precizat că administrația județului este interesată să acceseze atât fonduri guvernamentale, cât și europene în vederea restaurării picturilor din vechile lăcașuri de cult.

„Apreciez pasiunea voluntarilor de la Asociația Arhaic, precum și eforturile pe care le depun în domeniul salvgardării bisericilor de lemn din Sălaj și cred că este nevoie să facem front comun pentru a recupera și a transmite generațiilor viitoare această prețioasă zestre. Programul de finanțare pe care îl derulăm încă din 2018 a fost conceput în baza Hotărârii Guvernului nr. 1.430 din 2013, ce stabilește normele metodologice privind situațiile în care Ministerul Culturii și autoritățile administrației publice locale contribuie la acoperirea costurilor lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice, proporţia contribuţiei, procedurile, precum şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarul. Ne dorim să extindem acest program, astfel încât să contribuim la salvarea cât mai multor clădiri de patrimoniu de pe raza județului nostru. Consider că protejarea și valorificarea patrimoniului cultural este o responsabilitate pe care o avem pentru generațiile viitoare”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Consiliul Județean Sălaj derulează de mai mulți ani un program de finanțare pentru protecția monumentelor istorice din grupa valorică B, prin care de la bugetul județului se acordă sprijin financiar pentru conservarea, restaurarea, intervenția și protejarea monumentelor de interes local. În acest context, reprezentantul Asociației Arhaic a propus ca administrația județului să extindă programul, astfel încât de finanțare să poată beneficia și monumentele de categorie A, multe dintre ele aflate în pericol iminent de distrugere.

Menționăm că, în proiectul de buget pentru anul 2021, a fost propusă suma de 400.000 de lei pentru derularea Programului de finanțare “Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, 30% din total având ca destinație intervențiile în situații de urgență. Programul are ca obiectiv acoperirea parțială a costurilor cu lucrările de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a respectivelor monumente, pentru care există autorizație de construire valabilă sau în vederea acoperirii parțiale a costurilor elaborării documentațiilor tehnice.

Pe lista de la  Ministerul Culturii, în Sălaj figurează 546 de monumente istorice. Sunt incluse aici situri, așezări, necropole, peșteri cu picturi rupestre, cetăți, carieră de gresie, biserică rupestră, clădiri, biserici din lemn.

Din păcate, o bună parte a acestora se află în diferite stadii de degradare, unele chiar foarte avansată, fie din neglijență, fie din lipsa banilor.

Pe de altă parte, Sălajul este judeţul cu cele mai multe biserici de lemn monumente istorice – 68.

Numărul bisericilor de lemn din satele sălăjene este însă și mai mare, doar că intervenţiile suferite de-a lungul timpului, uneori din neștiință, alte ori cu buna intenție de a le pune în siguranță, au făcut ca ele să nu mai  poată fi considerate autentice.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut