februarie 9, 2023

Administrația județeană va restaura Monumentul de la Gorgana

Complexul monumental de la Gorgana, comuna Sînmihaiu Almașului, va fi restaurat și pus în valoare în perioada următoare, după aprobarea de către consilierii județeni a trecerii imobilului în domeniul public al Județului Sălaj, în cadrul ultimei ședințe a administrației județene. După acest prim pas procedural făcut, va fi întocmită documentația tehnico-economică, aprobarea investiției și realizarea acesteia.

“Una dintre preocupările Consiliului Județean Sălaj se referă la protejarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural. Monumentul de la Gorgana a ajuns într-o stare avansată de degradare, inscripțiile și elementele constructive fiind vandalizate. Pentru că nu puteam asista pasiv la distrugerea acestui obiectiv dedicat ideologului revoluției pașoptiste din Transilvania, dar și din respect pentru marele nostru înaintaș, am făcut demersuri necesare pentru a-l trece în domeniul public al Județului Sălaj și, implicit, în administrarea Consiliului Județean. Pentru punerea în valoare a monumentului și valorificarea lui în scop turistic, urmează să îl reabilităm, să montăm panouri informative și să amenajăm parcarea”, precizează Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Operă a sculptorului clujean Aurel Terec, monumentul este amplasat la poalele Dealului Gorgana, pe DN 81, între Zalău și Cluj-Napoca, în locul în care s-a stins din viață, în 28 mai 1864, marele cărturar și revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu. “Grav bolnav, venea dinspre Moldova spre Bocșa, împreună cu nepotul său, Ioan Maniu, într-o trăsură specială pusă la dispoziție de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. La Gorgana s-au oprit pentru ca nepotul să-i aducă apă de băut, însă la scurt timp, Bărnuțiu a trecut la cele veșnice”, povestește istoricul Marin Pop, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Inaugurat la 30 mai 1981, ansamblu monumental cuprinde trei elemente: semnul comemorativ, sub forma unui monument din piatră, de circa 3 metri înălțime, aflat deasupra “Fântânii Teiului” din care Simion Bărnuțiu a băut apă. În partea de sus este sculptat “soarele sălăjean” – simbol al artei populare sălăjene, iar la bază este dăltuit îndemnul lui Bărnuțiu la Marea Adunare Națională de la Blaj, din mai 1848: “Țineți cu poporul toți, ca să nu rătăciți”. În imediata apropiere, se află o cruce de lemn, așezată aici după Revoluția din 1989; Podul Unirii, ce leagă malurile pârâului Gorgana. Este străjuit în cele patru colțuri de blocuri din piatră în formă dreptunghiulară, ornate cu același simbol al soarelui sălăjean; Fântâna Permanenței – un cub de piatră așezat la capătul dinspre șosea al aleii – pe ale cărei cărei ghizduri sunt inscripționate cuvintele “Libertate”, “Egalitate”, “Naționalitate” și “Frățietate”, sloganurile revoluționarilor de la 1848. Pe fața superioară este săpată o cuvă, în care curge apa adusă prin conducte din Fântâna Teiului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut