Varstnicii pot solicita un bilet de tratament in orice zi lucratoare a lunii. Numarul de inregistrare a cererii nu mai este un criteriu pentru obtinerea unui bilet, cele mai multe sanse avandu-le pensionarii cu venituri sub 400 de lei, care au afectiuni mai grave.
Pensionarii nu mai trebuie sa se inghesuie la ghiseele Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj pentru un bilet de tratament. Principiul „primul venit, primul servit” a fost eliminat, cel care ajunge primul la ghiseu nu va fi neaparat cel care va obtine un bilet. Fiecare persoana va primi, de-acum, un punctaj in functie de care i se va acorda biletul de tratament. Se va avea in vedere, in principal, daca varstnicul a mai fost intr-o statiune in ultimii doi ani, daca a fost in sezon sau extrasezon, ce tip de pensie are si cuantumul pensiei. Potrivit lui Florian But, director coordonator adjunct al CJP Salaj, daca o persoana are mai multe venituri obtinute din pensie si diferite indemnizatii, la calculul punctajului se va tine cont de toate veniturile. Astfel, daca in utimii doi ani solicitantul nu a mai fost intr-o statiune, va primi 10 puncte, daca e pensionar de invaliditate primeste 8 puncte, iar daca are venituri sub 400 de lei – 6 puncte. Acestea sunt punctele maxime care se acorda pentru fiecare criteriu.
Inca nu au fost primite biletele de la Casa Nationala de Pensii, dar de la 1 februarie cererile se vor prelua in fiecare zi lucratoare a lunii intre orele 8,00 – 14,00. Pensionarii trebuie sa depuna cererile cu cel putin 40 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita biletul. Biletele care se vor primi de la Casa Nationala de Pensii vor fi repartizate proportional pe statiuni si se vor acorda pensionarilor in limita locurilor. Repartitia biletelor de tratament se face pe baza optiunilor facute de solicitant, in ordinea mentionata pe cerere, cu cel putin 30 de zile anterior primei zile de incepere a fiecarei serii.
In ceea ce priveste cazurile deosebite in care pensionarii au nevoie de tratament in fiecare an si nu pot risca sa-l intrerupa, o cota de 3 la suta din totalul biletelor va fi la dispozitia conducerii institutiei pentru a fi repartizate persoanelor in cauza.