Academicianul Octavian Lazăr-Cosma din Treznea, primul cetățean de onoare desemnat de Consiliul Județean Sălaj

Titlul de “Cetățean de onoare al județului Sălaj” ar putea fi acordat, pentru prima dată, academicianului Octavian Lazăr-Cosma, pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul muzical și al activității didactice în învățământul universitar.

Propunerea formulată de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălajanu, va fi supusă votului consilierilor în ședința din data 27 ianuarie.

Cu toate că mai multe personalități au primit de-a lungul anilor titlul de cetățean de onoare, distincțiile nu au fost acordate până acum de admininistrația județeană, doar de către primării. Consiliul Județean Sălaj a adoptat abia în 26 noiembrie 2021 procedura privind acordarea titlului de “Cetățean de onoare al
județului Sălaj”. Acesta reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul județean unor cetățeni români sau străini, personalități marcante, a căror activitate și carieră are legătură directă sau indirectă cu județul Sălaj și, implicit, cu interesele locuitorilor săi.

“Titlul de <cetățean de onoare> onorează viața și activitatea persoanei căreia i se acordă, rămânând astfel un reper și un deziderat pentru noile generații, obligând, în același timp, la continuarea excelenței pe aceste meleaguri. Personalitățile marcante ale județului Sălaj sunt multe, ceea ce denotă o bogată moștenire din toate punctele de vedere: istoric, cultural, economic, literar, artistic ș.a.m.d.”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu în referatul care însoțește proiectul de hotărâre, document care face și o prezentare mai amplă a academicianului de calibru internațional originar din Treznea.

Un sălăjean cu care ne mândrim!

Născut la data de 15 februarie 1933, în comuna Treznea, județul Sălaj, Octavian-Lazăr Cosma este unul din marii muzicologi români. Istoria familiei sale se leagă într-un mod nefericit de masacrul de la Treznea din septembrie 1940, când ambii părinți i-au fost uciși.
Academician profesor universitar doctor Octavian-Lazăr Cosma a debutat ca redactor de creație în Ministerul Învățământului și Culturii, în anul 1959. A devenit profesor la Conservator (Universitatea Națională de Muzică din București), unde a predat mai mult de jumătate de secol ca îndrumător de doctorat, profesor de Muzicologie sau de Istoria muzicii românești. A fost primul îndrumător de doctorat din București în domeniul muzică.

Numeroase studii și articole care îi poartă semnătura au fost publicate în ziare și reviste din România și din alte țări ale lumii, printre care S.U.A., fosta U.R.S.S., Bulgaria, Ungaria, Germania etc. A apărut în foarte multe emisiuni radio și tv, în România și în străinătate, a participat la numeroase congrese, simpozioane,
conferințe, mese rotunde, consfătuiri, schimburi de experiență ș.a. pe plan național și internațional. A publicat peste 80 de articole despre muzica și muzicienii români în cel mai important dicționar de specialitate din lume: The New Grove Dictionary of Music and Musicians.
În anul 2011 a devenit membru corespondent al Academiei Române (singurul muzicolog din istoria Academiei care a obținut această recunoaștere), iar din anul 2016 este membru al Academiei Române.

A obținut numeroase premii și distincții (Premiul Academiei Române, Premiul Marii Loji Naționale din România, 6 Premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ulterior Marele Premiu, Premiul de excelență al Uniunii Criticilor, Realizatorilor și Redactorilor Muzicali, Premiul revistei “Actualitatea muzicală”), precum și alte decorații ale statului român, care nu au făcut altceva decât să aducă recunoașterea meritelor excepționale ale întregii sale cariere.

A instruit, format și pregătit multe generații de muzicieni, care au devenit, la rândul lor, personalități marcante ale muzicii românești.
Prin întreaga sa carieră științifică, didactică și universitară și-a adus contribuția la cunoașterea istoriei muzicii românești, realizând o radiografie a muzicii noastre din cele mai vechi timpuri și până în prezent, însemnata sa contribuție muzicologică fiind apreciată la nivel internațional.
Prin acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Sălaj”, administrația județeană dorește să onoreze întreaga carieră științifică și didactică a academicianului profesor universitar doctor Octavian-Lazăr Cosma.

Profesori, doctori, sportivi și artiști au fost declarați cetățeni de onoare ai orașelor sălăjene

Titlul de “Cetățean de onoare” a fost acordat de-a lungul timpului mai multor persoane care au activat în diferite domenii, precum cultură, artă, învățământ sau sănătate, dar și unor sportivi și oameni de afaceri.

Primăria Municipiului Zalău a acordat 33 de astfel distincții. Primul titlu de “Cetățean de onoare” a fost acordat la Zalău în anul 1994, lui Coriolan Codreanu. Pe lista cetățenilor de onoare ai municipiului îi regăsim și pe profesorii Constantin Cobârzan și Florian Tuduce, pe antrenorul Gheorghe Tadici, sportivii Cristina Iloc și Gheorghe Gușet, dar și pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta este cetățean de onoare al Zalăului din februarie 1996. Ultima persoană care a primit titlul de cetățean de onoare la Zalău a fost Szilagyi Iuliu, în iulie 2014.

Șimleu-Silvaniei se mândrește cu 20 de cetățeni de onoare. Prof. univ. Dr. Ioan Pușcaș, unul dintre cei mai renumiți medici ai Sălajului și una dintre personalitățile cele mai cunoscute ale țării, este primul cetățean de onoare al orașului Șimleu Silvaniei, pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea. Pe listă mai apar și profesorul Octavian Guțu, fost primar al orașului de sub Măgură, profesorul Fodor Laszlo, preotul Vasile Boșca, omul de afaceri Cristian Bilț, cântăreața Ana Maria Georgescu.

Primăria Jibou a acordat șase titluri de “Cetățean de onoare”. Pe listă apar Ștefan Birtalan, maestru emerit al sportului, prof. dr.Vasile Fati, cel care a înființat Grădina Botanică din oraș și care azi îi poartă numele, dar și prof. dr. Cosmin Sicora, actualul director al Centrului de Cercetări Biologice Jibou, care duce mai departe pasiunea și priceperea profesorului Vasile Fati.

Pagina oficială a orașului Cehu Silvaniei nu conține o listă a cetățenilor de onoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *