Academicianul Octavian Lazăr-Cosma din Treznea este primul cetățean de onoare al Sălajului, desemnat de Consiliul Județean

Într-un cadru festiv, în prezența a numeroși invitați, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, profesor universitar doctor academician Octavian Lazăr-Cosma, originar din Treznea, a primit, vineri, 19 mai, titlul de “Cetățean de onoare al județului Sălaj”.

Prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Sălaj, Consiliul Județean Sălaj onorează întreaga carieră științifică și didactică a domniei sale.

Este pentru prima dată când administrația județeană oferă această înaltă distincție, în semn de apreciere față de personalitățile marcate care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului Sălaj și au făcut ca numele lor să rezoneze cu cel al județului nostru.

Un sălăjean cu care ne mândrim!

Născut la data de 15 februarie 1933, în comuna Treznea, județul Sălaj, Octavian-Lazăr Cosma este unul din marii muzicologi români. Istoria familiei sale se leagă într-un mod nefericit de masacrul de la Treznea din septembrie 1940, când ambii părinți i-au fost uciși.

Academician profesor universitar doctor Octavian-Lazăr Cosma a debutat ca redactor de creație în Ministerul Învățământului și Culturii, în anul 1959. A devenit profesor la Conservator (Universitatea Națională de Muzică din București), unde a predat mai mult de jumătate de secol ca îndrumător de doctorat, profesor de Muzicologie sau de Istoria muzicii românești. A fost primul îndrumător de doctorat din București în domeniul muzică.

Numeroase studii și articole care îi poartă semnătura au fost publicate în ziare și reviste din România și din alte țări ale lumii, printre care S.U.A., fosta U.R.S.S., Bulgaria, Ungaria, Germania etc. A apărut în foarte multe emisiuni radio și tv, în România și în străinătate, a participat la numeroase congrese, simpozioane,
conferințe, mese rotunde, consfătuiri, schimburi de experiență ș.a. pe plan național și internațional. A publicat peste 80 de articole despre muzica și muzicienii români în cel mai important dicționar de specialitate din lume: The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

În anul 2011 a devenit membru corespondent al Academiei Române (singurul muzicolog din istoria Academiei care a obținut această recunoaștere), iar din anul 2016 este membru al Academiei Române.

A fost secretar, vicepreședinte și președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Este primul cercetător care a realizat o istorie extinsă a creației muzicale și a vieții muzicale de pe teritoriul României, precum și inițiator al Simpozionului Internațional de Muzicologie din cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

A obținut numeroase premii și distincții (Premiul Academiei Române, Premiul Marii Loji Naționale din România, 6 Premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ulterior Marele Premiu, Premiul de excelență al Uniunii Criticilor, Realizatorilor și Redactorilor Muzicali, Premiul revistei “Actualitatea muzicală”), precum și alte decorații ale statului român, care nu au făcut altceva decât să aducă recunoașterea meritelor excepționale ale întregii sale cariere.

A instruit, format și pregătit multe generații de muzicieni, care au devenit, la rândul lor, personalități marcante ale muzicii românești.
Prin întreaga sa carieră științifică, didactică și universitară și-a adus contribuția la cunoașterea istoriei muzicii românești, realizând o radiografie a muzicii noastre din cele mai vechi timpuri și până în prezent, însemnata sa contribuție muzicologică fiind apreciată la nivel internațional.
Prin acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Sălaj”, administrația județeană dorește să onoreze întreaga carieră științifică și didactică a academicianului profesor universitar doctor Octavian-Lazăr Cosma.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *