februarie 5, 2023

Absolventii ingroasa randurile somerilor

767 de absolventi de liceu, de scoala profesionala si de facultate au intrat in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca pana in data de 31 august. 578 dintre ei sunt deja someri indemnizati, in timp ce 189 sunt neindemnizati, fie pentru ca nu s-au implinit inca cele 60 de zile fixate de lege de la absolvire, fie pentru ca nu au solicitat inca indemnizatia de somer.
Concret, din momentul absolvirii, absolventul are la dispozitie 60 de zile pentru a se inregistra la AJOFM ca persoana aflata in cautarea nui loc de munca. “n aceasta perioada de 60 de zile ei vor fi someri neindemnizati. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, la implinirea acestui teremen, absolventii trebuie sa depuna un nou dosar la AJOFM. Acest lucru se poate face fie in ziua imediat urmatoare, fie in termen de un an de zile.
Numarul de absolventi intrati in evidentele AJOFM este mai mare cu peste o suta decat anul trecut. “n 2016, la 31 august, am avut 663 de absolventi inregistrati, din care 496 indemnizati.
Absolventii de liceu deveniti someri indemnizati incaseaza cate 250 de lei pe luna, timp de 6 luni.

Cinci cursuri de calificare

 Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de munca Salaj ofera cinci cursuri de calificare, gratuit, pentru someri. E vorba despre agent securitate, inspector referent resurse umane, ospatar/vanzator, contabil si electrician/electronist auto. Toate cursurile vor incepe in data de 26 septembrie, cu exceptia celui de agent securitate, programat pentru luna viitoare. 

Se pot face in continuare inscrieri, cursurile sunt gratuite, iar cei din alte localitati beneficiaza de decontarea transportului.

 145 de locuri de munca vacante

Potrivit unei statistici prezentate marti de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Salajul ocupa abia locul 38 in topul locurilor de munca vacante, cu doar 145 de posturi disponibile in data de 12 septembrie.
La nivel national sunt vacante aproximativ 26.500 de locuri de munca. Cele mai multe sunt în Capitala si în judetele Arad, Prahova, Sibiu si Dolj. Mai slab decat Salajul stau doar judetele Giurgiu – 97, Bacau – 84, Mehedinti – 68, Suceava – 63.
Potrivit unui comunicat de presa primiit ieri de la AJOFM Salaj, pentru saptamana 13 – 19 septembrie numarul posturilor vacante este ceva mai mare, dar tot nu ne trage cu mult in sus in clasament. Sunt 214 locuri de munca vacante in industria alimentara, prestari servicii, comert, industria lemnului, constructii si confectii. Doar doua posturi se adreseaza persoanelor cu studii superioare, pentru restul fiind suficiente zece clase sau studii liceale.
Avem in Salaj 5.561 persoane aflate în cautarea unui loc de munca, potrivit AJOFM. Din numarul total al somerilor, doar 1.398 sunt indemnizati si 4163 sunt someri neindemnzati. Asta inseamna ca ponderea somerilor neindemnizati în numarul total al somerilor este de 74,9 la suta.

 Sunt si locuri de munca in strainatate prin Eures, dar salajenii nu ajung la ele

Potrivit ANOFM, prin reteaua Eures sunt disponibile aproape 700 de locuri de munca in strainatate, in 14 state. Cele mai multe oferte de lucru sunt din Malta, Germania si Cehia.
Salajenii nu prea reusesc insa sa prinda joburi prin reteaua Eures. Cerintele angajatorilor straini s-au dovedit prea mari, raportat la nivelul de pregatire al solicitantilor. “n 2016, nici macar unul dintre cei 38 de doritori nu a fost admis. O piedica in calea reusitei, chiar si in cazul celor care sunt buni meseriasi, o reprezinta necunoasterea limbii tarii unde se afla angajatorul sau a macar a limbii engleze. “n 2015, doi salajeni au reusit sa se angajeze prin Eures, unul ca ospatar în Germania, celalalt ca bucatar în Franta.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut