februarie 9, 2023

Primele teze unice din sesiunea speciala (aflata in plina desfasurare) au inregistrat, in Salaj, un absenteism record. Daca la teza la limba si literatura materna a lipsit, totusi, doar unul dintre cei opt candidati inscrisi, la teza la alegere dintre geografie si istorie, de joia trecuta, au fost prezenti doar o treime dintre elevii care ar fi trebuit sa sustina aceasta proba. Cei mai multi absenti s-au inregistrat la geografie, unde s-au prezentat doar 16 dintre cei 50 de elevi inscrisi. Statistica nu este mult mai buna nici la istorie, unde s-au prezentat sase dintre cei 13 elevi programati sa sustina teza la aceasta disciplina. Dupa cum aprecia ieri, intr-o conferinta de presa, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, motivul acestui absenteism foarte mare ar putea fi vremea nefavorabila de saptamana trecuta (ninsoarea abundenta), cu atat mai mult cu cat majoritatea candidatilor provin din mediul rural.
Sesiunea speciala, organizata pentru elevii care nu au sustinut tezele aferente primului semestru in perioada normala, a continuat, ieri, cu proba la limba si literatura romana, la care erau asteptati 135 de elevi (67 de clasa a VII-a si 68 de clasa a VIII-a). Pana la inchiderea editiei, Inspectoratul Scolar nu centralizase prezenta la aceasta proba, insa, dupa cum aprecia presedintele comisiei judetene – inspectorul scolar general adjunct Szabo Stefan, este putin probabil ca elevii sa se… inghesuiasca la aceasta proba. “Cine nu se prezinta la prima sesiune de teze, sunt slabe sanse sa aiba un interes foarte mare pentru sesiunea speciala”, a precizat Szabo, completand ca, intr-adevar, si ninsoarea i-ar putea impiedica pe unii elevi din sate mai izolate sa ajunga la scoala. Maine, 19 februarie, este programata ultima teza din aceasta sesiune speciala, la matematica, unde sunt inscrisi 131 de “restantieri” (65 de clasa a VII-a si 66 de clasa a VIII-a). Precizam ca, fara notele de la aceste teze, elevii nu pot fi admisi in clasa a IX-a nici macar la scolile de arte si meserii. Cu alte cuvinte, cei care nu se prezinta la teze nu isi vor putea continua studiile dupa finalizarea clasei a VIII-a.
Sase scoli salajene, la PISA 2009
Elevi din sase unitati de invatamant din judet vor participa, in 18 martie, la evaluarea internationala PISA 2009, ce urmareste verificarea competentelor de citire si lectura a elevilor de 15 ani, adica in preajma iesirii din invatamantul obligatoriu. Dupa cum ne-a informat inspectorul scolar general, cele sase unitati sunt: Scoala Gimnaziala Boghis, Grupul Scolar “Ioan Ossian” Simleu Silvaniei, Colegiul National “Silvania” Zalau, Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” “Gheorghe Pop de Basesti” Cehu Silvaniei – testare in limba maghiara.
Inca trei centre de documentare si informare
Pana la sfarsitul acestei luni, in Salaj vor fi inaugurate trei centre de documentare si informare. Primul va fi cel de la Scoala Gimnaziala Buciumi, a carei panglica inaugurala va fi taiata chiar maine, 19 februarie. Urmatorul apartine Scolii “Andrei Muresanu” Cehu Silvaniei, ce va fi inaugurat saptamana viitoare, dupa indreptarea vremii urmand sa fie deschis publicului si centrul de la scoala din Plopis.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut