Abordare nouă pro vaccin: campanie la firul ierbii pornită de liberali

2
280

Campania pro vaccin nu mai este lăsată la latitudinea Ministerului Sănătății și nici a celor care pot crea clipuri sau mesaje interesante care să convingă lumea că ar trebui să se vaccineze împotriva Covid-19. Premierul Florin Cîțu, după scandalul cu demiterea ministrului Vlad Voiculescu, a avut o serie de ieșiri publice în care a reiterat ideea că măsurile restrictive nu mai sunt de actualitate și că trebuie să ieșim din pandemie prin vaccinare. Poate neluat în seamă pe moment, pentru că discursul lui s-a înscris în logica optimismului de 1 iunie, când se speră că se vor mai relaxa restricțiile impuse populației, iată că de fapt avem de-a face cu un plan destul de bine gândit.

Comunicarea pe vaccin de la nivel guvernamental nu a avut impactul dorit. Dimpotrivă, campania Ministerului Sănătății de convingere a populației să se vaccineze a fost lăsată în offside de subiectele controversate cu privire la efectele adverse ale unor vaccinuri și clar demolată de curentul antivaccinist care bântuie opinia publică. Impotența celor de la Ministerul Sănătății sub conducerea lui Vlad Voiculescu de a explica, de a propune o strategie de comunicare și de convingere a populației să se vaccineze poate fi unul dintre motivele pentru care acesta a trebuit să plece. Pentru că avem două exemple de vaccinare masivă de succes – Israelul și Marea Britanie. Dacă în Israel vaccinul a fost obligatoriu – iar la noi nu se poate impune obligativitatea vaccinului, în Marea Britanie a funcționat comunicarea pe vaccin și putem presupune că economistul-premier Florin Cîțu își dorește exact același efort din partea statului vizavi de campania de vaccinare. Și-a impus un target pentru relaxare: 1 iunie. Motivele sunt evident economice, pe lângă cele de sănătate publică. Și dacă nu s-a putut baza pe Ministerul Sănătății să-și facă treaba, a trecut pe latura politică. Are la dispoziție trei formațiuni politice care pot să preia și să ducă mesajul pro vaccinare, pe rețelele electorale: PNL, USRPlus și UDMR.

Campanie la firul ierbii în PNL

Dacă USR PLUS oricum merge pe mesaje pro vaccinare și este formațiunea politică cea mai asumată la nivel individual pro vaccin, trebuiau mișcate armatele de membri și simpatizanți din celelalte două partide: PNL și UDMR.

La PNL s-a dat startul. Exact cum a tot vorbit public premierul Florin Cîțu – să se implice în campania pro vaccin, mai ales în mediul rural, primarul, preotul, învățătorul. Adică persoanele care și în campanii electorale sunt purtători de mesaj. Cum Florin Cîțu este doar premierul, mesajul a trebuit transmis și de Ludovic Orban, președintele PNL. Și a făcut-o, chiar dacă a avut o oarecare întârziere. Luni, Ludovic Orban a transmis ordinul politic membrilor liberali: ”Biroul Politic Naţional al PNL solicită implicarea aleşilor locali ai PNL în campania de convingere a cetăţenilor să se vaccineze. Este vorba de primari, viceprimari, consilieri locali, în special din urbanul mic şi din rural. Aleșii locali trebuie să folosească ocaziile în care se vor deplasa centre de vaccinare mobile în comunităţile locale. Trebuie să fie evenimente anunţate la care să crească semnificativ ponderea celor care urmează să se vaccineze, în special în mediul rural”.

Și nu a fost doar o declarație politică, așa cum ies politicienii ca să dea bine. Deja aparatul de partid, de data asta în sens pozitiv îl folosim, a început să lucreze. Primarii liberali se mobilizează și au început campania pro vaccinare în sate. Acum sunt doar câteva apeluri publice ale aleșilor locali liberali, dar în curând o să vedem online-ul inundat de astfel de mesaje, cum este cel pus de primarul comunei Valcău de Jos, Ioan Roșan.

”În vederea facilitării accesului la vaccinare împotriva Covid-19, Primăria Comunei Valcău de Jos vine în ajutorul persoanelor vârstnice și a persoanelor cu handicap care datorită imposibilității de deplasare nu au acces la programare în centrele de vaccinare din județ. Persoanele vârstnice și persoanele cu handicap grav, respectiv aparținătorii acestora, care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19 și se află în situația de mai sus sunt rugate să contacteze compartimentul de Asistență Medicală Comunitară din cadrul Primăriei Valcău de Jos în vederea înscrierii acestora pe lista de vaccinare, care ulterior va fi transmisă către DSP Sălaj. După finalizarea listelor, echipa mobilă din cadrul DSP Sălaj se va deplasa în Comuna Valcău de Jos în vederea imunizării persoanelor înscrise cu serul Pfeizer, Moderna sau Astra Zeneca, în funcție de dorința fiecăruia. Asistent medical comunitar: Chirilă Valentina Mariana, nr. tel.: 0745.990.295” – este mesajul publicat de către primarul Ioan Roșan.
Iată că nu este nevoie neapărat de campanii publicitare pe bani grei ca să obții rezultate rapide și concrete. Este nevoie doar să gândești puțin, pe specificul locului, și să folosești resursele de care dispui.

La rândul său, UDMR folosește canalele de comunicare de care dispune. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în județul Sălaj, UDMR distribuie îndemnuri la vaccinare prin intermediul liderilor săi, începând cu parlamentarii și continuând cu prefectul, vicepreședintele Consiliului Județean și alți aleși locali. Putem concluziona că cei din arcul guvernamental au înțeles că vaccinarea este soluția ieșirii din pandemie. Sau, măcar, din zona restricțiilor care sufocă societatea de un an de zile, din toate punctele de vedere. Așteptăm să vedem dacă și celelalte partide, care acum sunt în opoziție, vor lăsa frecușurile electorale de o parte și vor intra în logica normalității, punând umărul voluntar și fără scop electoral la efortul național de revenire după pandemie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.