ianuarie 27, 2023

A intrat în vigoare legea care plafonează prețul la gaze și curent

Sunt avantajați cei care consumă puțin și citesc contorul lună de lună, fără a lăsa furnizorul să le calculeze factura după un consum estimat.

Legea privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare din 1 noiembrie.

Pentru consumatorii casnici, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh. Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Cu alte cuvine, fiecare român, indiferent de consum, va avea un preţ maxim, plafonat la 1 leu pe kWh de la 1 noiembrie 2021 până în 31 martie 2022. Pe lângă această plafonare, statul acordă și o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună. Compensarea este de 29 de bani pe kWh, ceea ce înseamnă un preţ maxim de 0,71 lei pe kWh. Cei care, în urma negocieriii contractelor, beneficiază de prețuri sub 0,68 de bani pe kWh nu vor primi compensarea.

La gaze naturale, preţul maxim pe care îl vom plăti iarna aceasta este 0,37 lei pe kWh. Condiția este să avem un consum total, de la 1 noiembrie până la 31 martie, de maximum 1.100 metri cubi. Dacă depăşim acest prag de consum, nu mai primim compensarea.

Vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi întreprinderile mici şi mijlocii, spitalele, unitățile de învățământ, cabinetele medicilor de familie, bisericile și organizaţiile neguvernamentale.

Reducerile se vor aplica direct pe factură.

1 thought on “A intrat în vigoare legea care plafonează prețul la gaze și curent

  1. Această cică, plafonare, să le stea în gât liberalilor. La gaz , în iunie, prețul era 13 bani/kwh, de la 1 oct a fost dublat la 26 bani iar liberalii le dau voie să-l tripleze, la 37 bani /kwh.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut