A început săptămâna filmului românesc în Sălaj

Alin Panc și Văru’ Săndel îl aduc pe Avram Iancu și-n Țara Silvaniei

Consiliul Județean Sălaj alături de A.D.I. Țara Silvaniei organizează, zilele acestea, o săptămână de film românesc în comunitățile rurale și urbane din Sălaj. Această primă inițiativă aduce în fața tinerilor și nu numai, pelicula recent lansată – Avram Iancu împotriva Imperiului – prima docu-dramă dedicată „Crăișorului Munților – Eroul din Transilvania, eroul tuturor românilor”. Producția reprezintă debutul atât pentru regie – semnată de Theo Thorn (care a colaborat și la scenariu, împreună cu Alexandu Molico), cât și pentru rolul principal – Avram Iancu, la tinerețe, care este interpretat de un tânăr actor angajat al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, Horia Fedorca.

Producția s-a bucurat și de trei consultanți științifici: Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Șipoș (de la Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișului), Prof Univ Dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România) și Lector Univ. Dr. Radu Româmașu (de la Universitatea din Oradea).

Avram Iancu (n. 1824 comuna Avram Iancu, jud. Alba – d. 10 sep. 1872 Baia de Criș, jud. Hunedoara) a fost, într-adevăr, împotriva celor care nu acordă drepturi politice. La Răscoala din 1848 a luptat pentru moții din Apuseni, ca să obțină drepturi din partea imperialilor. Titlul subliniază o acțiune împotriva tuturor celor care nu au recunoscut românilor drepturile politice și transilvane. Avram Iancu a fost împotriva revoluționarilor maghiari și a curții vieneze. Titlul poate fi derutant doar pentru că în prima parte a fost aliatul. Dar apoi a luptat împotriva imperiului și a absolutismului, prin sfidarea pe care a făcut-o la adresa împăratului vienez.

La proiecțiile filmului vor fi prezenți Horia Fedorca, actorul care îl interpretează pe Avram Iancu în tinerețe, Romi Carmazan, coscenarist, precum și actorii sălăjenii Sandu Pop (Văru` Săndel) și Alin Panc.

„Anul 2024 este declarat, prin lege, <Anul Avram Iancu>, iar <Crăișorul Munților> a avut câțiva colaboratori de nădejde din Sălaj: Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției de la 1848; Alexandru Pop (alias Alesandru Papiu Ilarian), fost coleg de facultate și de serviciu cu Avram Iancu, la Tabla Regească din Târgu Mureș; Iacob Deleu, tribunul lui Avram Iancu de pe Valea Crasnei și Ioanichie Druhora, tribunul de pe Valea Almașului”, spune Dr. Marin Pop –  șef secție la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

După proiecția de debut de luni, 18 martie, de la Hida, filmul va putea fi văzut marți, 19 martie, la ora 18.00, la Lozna, la Căminul Cultural, miercuri, 20 martie, ora 18.00, la Chechiș, comuna Bălan, tot la Căminul Cultural, joi, 21 martie, ora 18.00, la Casa de Cultură Jibou, iar vineri, 22 martie, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău.

Filmul durează 1 oră și 20 de minute. Intrarea este liberă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *