A început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

0
301

Ministerul Sănătății anunță că a început proiectarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL – asociere italo-română.

Consorțiul are obligația, conform contractului, să finalizeze Proiectul tehnic de execuție (PT) în termen de 12 luni.

De asemenea, contractul mai prevede 60 de luni pentru asistență tehnică (inclusiv pe perioada execuției lucrărilor de construcție) și alte
60 luni perioada de notificare a defectelor(garanția lucrărilor).

Bugetul pentru lucrările de proiectare și asistență tehnică este de aproximativ 10 milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).

Unitatea medicală va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a două dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația existentă).

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport, iar spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

Instalațiile și echipamentele medicale de ultimă generație vor permite furnizarea de servicii sigure și minim invazive pentru pacienți, acestea fiind incluse în costul total al investiției.

Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc) și va utiliza tehnologii medicale avansate.

Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție iar valoarea totală a investiției este de 540 de milioane de euro, inclusiv TVA

Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea NV, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic. Spitalul va folosi noi modele operaționale pentru activități medicale, de management și pentru gestionarea integrată a instalațiilor.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi organizat ca spital public, în administrarea Ministerului Sănătății.

sursa foto: Ministerul Sănătății

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.