Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru viitorul sediu al Bibliotecii Judetene va fi gata pana la sfarsitul acestui an. In aceeasi cladire ar urma sa functioneze si Consiliul Judetean.
Consiliul Judetean Salaj a facut primul pas concret in directia asigurarii unui spatiu adecvat pentru Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu”, singura biblioteca judeteana din tara ce nu are un sediu propriu si care functioneaza, din aceasta cauza, in diverse si temporare locuri din oras. Potrivit presedintelui CJ, Tiberiu Marc, a fost contractat deja studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru o cladire noua in care ar urma sa functioneze atat Biblioteca Judeteana, cat si Consiliul Judetean. Cladirea va fi construita in curtea Centrului Militar Salaj, cu o sursa de finantare neidentificata inca. „Pana la sfarsitul acestui an va fi gata studiul de fezabilitate si vom sti, astfel, de ce suma avem nevoie. Din acel moment vom cauta o sursa de finantare” – a precizat Marc.
Pana la constructia si finalizarea noului sediu, Biblioteca Judeteana si-ar putea schimba cel putin inca o data o parte din locatiile sale provizorii. Dupa cum ne-a explicat directoarea Florica Pop, de la inceputul anului viitor impatimitii cititului din Zalau vor gasi sala de lectura in locatia cunoscuta, din cladirea Directiei Judetene pentru Cultura, a carei reabilitare se estimeaza ca va fi incheiata pana la sfarsitul acestui an. Informatia ne-a fost confirmata si de directoarea directiei, Doina Cocis, care a apreciat ca „ar fi un abuz sa nu lasam biblioteca acolo, data fiind situatia institutiei si avand in vedere ca noi nu avem nevoie de tot spatiul”.
Tot in cladirea Directiei pentru Cultura va fi mutat si centrul de acces la internet al bibliotecii si birourile administrative. Sectia de Imprumut pentru Adulti va continua sa functioneze, pana la construirea sediului, in spatiul de la Casa de Moda, iar Sectia de Imprumut pentru Copii, in cladirea din spatele Prefecturii, unde este si acum.
Problema veche
Drama Bibliotecii Judetene a inceput in urma cu mai multi ani, in momentul in care doua dintre cladirile in care functiona cu contract de chirie sau comodat au intrat in reparatii capitale – Cladirea Transilvania si cladirea Directiei pentru Cultura. Solutia gasita pentru a face fata situatiei a impus dispersarea sectiilor bibliotecii in diferite zone ale orasului.