Liderii Partidului National Liberal Salaj il acuza pe Traian Basescu de abuz si considera ca presedintele „violeaza democratia”. Ca alternativa la rezolvarea situatiei tensionate de pe plan intern, liberalii propun o „Romanie a bunului simt” promovata de Crin Antonescu. In replica, pedelistii considera ca atacurile oponentilor politici sunt rautacioase si netemeinice.
Debutul campaniei electorale este presarat, ba chiar inundat s-ar putea spune, de acuze reciproce intre prezidentiabili si atacuri politice „prestate” cu mult avant patriotic de reprezentantii partidelor politice care sustin candidatii in alegeri. Scandalurile de pe Dambovita isi gasesc ecou si pe Valea Zalaului, iar liderii politici locali au inceput deja sa foloseasca cuvinte grele din arsenalul de campanie.
In opinia deputatului liberal Mirel Talos, pe langa disputa cu majoritatea creata in Parlament, presedintele Traian Basescu murdareste in aceste zile si imaginea Bancii Nationale a Romaniei, compromitand imaginea functionarilor care lucreaza in aceasta institutie prin nominalizarea lui Lucian Croitoru. Parerea liberalului este impartasita si de parlamentarul PSD, Iuliu Nosa, care apreciaza CV-ul profesional al lui Croitoru, dar are semne de intrebare cu privire la simpatiile politice ale premierului desemnat de Basescu.
„Chiar daca nu are carnet de membru Lucian Croitoru este omul PDL si a fost sustinut de acest partid pentru postul de viceguvernator al BNR. De asemenea, nu o sa votez pentru sustinerea unui guvern propus de domnia sa, pentru ca nu au fost respectate nici normele constitutionale”, a precizat Nosa. Deputatul social democrat deplange actuala situatie in care se gaseste tara si spune ca e „pacat ca intram in campanie cu o criza politica majora suprapusa pe una economica”.
LIBERALII SI PESEDISTII CITESC LA FEL CONSTITUTIA
Parteneri in coalitia infiintata ad-hoc pentru sustinerea lui Klaus Johannis, liberalii si pesedistii afirma ca presedintele nu respecta spiritul Constitutiei si ca prelungeste inutil situatia tensionata de la nivel central prin refuzul de a-l desemna pe Klaus Johannis ca premier. Totodata, reprezentantii ambelor partide sustin ca organizarea referendumului pentru parlamentul unicameral deodata cu alegerile prezidentiale e doar un tertip electoral al presedintelui Basescu, disperat ca risca sa piarda scaunul de la Cotroceni. Mai mult, Iuliu Nosa crede ca referendumul va fi organizat in data de 6 decembrie (turul II al alegerilor) pentru ca Basescu sa-si maximizeze sansele de a castiga.
„Fostii parteneri de guvernare sunt rautaciosi…”
…a replicat purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Virgil Turcas, care spune ca partidele aliate conjunctural (PNL si PSD) trebuiau sa se gandeasca la efectele nefaste ale actiunilor lor, inainte de a darama Guvernul Boc. Oricum, in opinia democrat liberalilor, desemnarea premierului e apanajul presedintelui. „In ceea ce priveste referendumul, cred ca toti romanii stiu ca aceasta initiativa a fost demult pe agenda sefului statului, dar si pe cea a PDL, si consideram ca ar fi un lucru pozitiv pentru romani”, a adaugat Turcas.