In cursul anului trecut, Consiliul Local Gilgau a aprobat alocarea de fonduri pentru lucrarile de reparatii la Casa de nunti din satul Fodora. Cu toate ca investitia este binevenita, unele voci reclama demersurile autoritatii locale, pentru ca au fost cheltuiti bani publici la un obiectiv care nu este in patrimoniul public al primariei sau al cultelor.
Decat sa se piarda banii…
Casa de nunti din satul Fodora, comuna Gilgau pe Somes, potrivit spuselor lui Daniel Suteu, consilier local, fost primar in perioada 2000-2004, ar fi fost… “transformata de catre administratia locala in camin cultural, din dorinta de a cheltui niste bani ramasi in buget la finele anului 2008. Neutilizata pana la 31 decembrie, suma de 780 milioane lei vechi s-ar fi pierdut”. Din cele afirmate de Suteu, “casa de nunti nu este nici in patrimoniul local, nici in cel al vreunei biserici. Este o cladire ramasa din dezmembrarea fostului CAP. Cetatenii din sat au renovat-o si folosit-o dupa 1990 ca sala de nunti. In 2008, primarul a dat unda verde pentru utilizarea banilor la acest imobil pentru schimbarea acoperisului, usilor si geamurilor. Dar, in sedinta Consiliului Local s-a specificat ca banii sunt destinati reabilitarii Caminului Cultural din Fodora. Ori, in Fodora nu exista asa ceva. Mai mult, s-a spus ca se va face un proiect prin care imobilul sa fie trecut din patrimoniul bisericii in cel al primariei. Dar biserica nu poate ceda ceva ce nu are, ceva pe care nu are acte”.
Casa de nunti, folosita de membrii a doua culte
In schimb, primarul in exercitiu al comunei, Eugen Codorean, este de cu totul alta parere. Domnia sa afirma ca “exista un proces-verbal de cand a fost desfiintata magazia de cereale a fostului CAP. S-a facut un contract intre locuitorii satului si reprezentantii CAP-ului si spatiul a fost predat pentru organizarea evenimentelor din comunitate. Imobilul are un zid despartitor, jumatate este al penticostalilor, jumatate al ortodocsilor”. Seful administratiei locale a confirmat ca s-au cheltuit bani din bugetul local pentru executarea unor lucrari de reparatii, explicand ca era urgent de reparat acoperisul, mai ales in partea ortodocsilor, unde, cand ploua, apa se infiltra in interiorul cladirii. “Banii au fost prevazuti pentru acest obiectiv, in bugetul pe 2008, inca de la inceptul anului. Pe parcurs s-au derulat lucrari pentru inlocuirea acoperisului, pentru refacerea tavanului, tencuielilor, a pardoselii si pentru trotuare. Anul acesta am mai alocat zece milioane lei vechi pentru separarea instalatiei de energie electrica, astfel incat plata facturii sa poata fi facuta separat”.
In rest, sa fie liniste la Gilgau?
In urma cu cateva zile, ne-am referit la problemele aparute in consiliul local, care, pana la urma, au dus la luarea celei de-a doua decizii de acest gen la nivel de judet, respectiv dizolvarea acestui organism (dupa cel de la Cristolt). Nu se stie daca odata pus pe roate un alt CL, cu o alta(?) componenta, in comuna va fi totul perfect, ori daca nu vor mai rasari si alte motive de discordie.