noiembrie 30, 2022

A crescut numărul angajatorilor și al contractelor de muncă

În prezența prefectului județului Sălaj, Ionel Ciunt, ieri a avut loc ședința lunară a Comisiei județene de dialog social pentru patronate și sindicate, în care au fost analizate neconformitățile constatate în urma controalelor efectuate în domeniul legislației muncii, sănătății și securității muncii, situația privind accidentele de muncă în județ. A fost prezentat totodată și proiectulde Strategie Națională pentru Dialog Social și a Planului de Măsuri pentru Dialog Social.

Luminița Nemeș, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, a prezentat un raport al activității instituției, pentru primele 10 ale anului în curs. Rezultă că în cele 10 luni a crescut numărul atât al angajatporilor activi – de la 4.458 la 4.715 -, cât și numărul contractelor de muncă – de la 46.477 la 48.257.
În perioada amintită, Inspectoratul Teritorial de Muncă a desfășurat 775 de controale în domeniul relațiilor de muncă și 501 controale în domeniul securității și sănătății în muncă. stop_coloana Printre cele mai frecvente nereguli sunt munca fără forme legale, nerespectarea condițiilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, încălcarea prevederilor legale privind munca de noapte și nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut. Totuși s-a remarcat că față de primele 10 luni ale anului 2014 atât numărul de amenzi, cât și numărul de avertismente a avut un trend descendent.
Cu privire la situația accidentelor de muncă, inspectorul șef a precizat că în anul 2015 au fost înregistrate 23 de astfel de accidente, din care trei mortale și 20 soldate cu incapacitatea temporară de muncă.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *