Sănătate curată din stupul de albine

Apiterapia reprezintă folosirea în scop medicinal a produselor apicole (miere, propolis, polen, lăptișor de matcă, ceară de albine, venin). Această formă de terapie este la fel de veche ca și medicina clasică, fiind utilizată în Egiptul Antic, Grecia și China. Hipocrate, părintele medicinei, a recunoscut proprietățile tămăduitoare ale produselor apicole în tratarea artritei și a altor afecțiuni comune. În zilele noastre, dovezile științifice arată că produsele apicole îmbunătățesc circulația, reduc inflamațiile și stimulează imunitatea. Prin apiterapie se tratează scleroza multiplă, artrita, guta, zona zoster sau tendinita.

Am stat de vorbă cu Gabriel Claudiu Ardelean, un tânăr apicultor șimleuan, în vârstă de 21 de ani, pentru a afla mai multe din tainele acestei ocupații. În prezent, este student al Universității Tehnice din Cluj –Napoca dar, având spirit de întreprinzător, s-a orientat spre crescutul albinelor.

“M-am apucat de crescut albine în urmă cu 4 ani, la îndemnul unei cunoștințe. Și tot de atunci pot spune că m-am îndrăgostit de albine. Am văzut ocazia oportună să fac din pasiunea mea o afacere. Între timp am privit și am studiat de la apicultori, oameni mai în vârstă, printre care și părinții mei, care cu pasiune și consecvență profesau. Am observat, am pus întrebări multe și bune, am luat notițe și am procesat informațiile primite. Așa am ajuns la concluzia că și eu pot. Apicultura este profitabilă, dar numai dacă este tratată ca o afacere adevărată iar dacă știi cum să abordezi problema, mulți tineri ar putea fi motivați să profeseze cu succes”, spune tânărul apicultor.

Albinele sunt marile specialiste în făurirea comorilor care ne îndulcesc viața. Mierea, unul dintre cele mai cunoscute produse apicole, este recunoscută pentru multiplele sale beneficii. Are efect antiinflamator și calmează tusea. De asemenea, reduce simptomele alergiilor de sezon. Consumul de produse apicole menține un sistem imunitar puternic, gata să lupte cu infecțiile și virusurile care dau târcoale în această perioadă de pandemie. Mierea este foarte indicată și la copii dar nu în cantități mari, oferindu-le vitaminele din complexul B și vitamina C. Cu toate că produsul finit este delicios, procedeul de obținere este unul complex.

“Albinele lucrătoare recoltează vectorul cu ajutorul aparatului bucal (trompa) și înmagazinează nectarul un timp în gușă, unde este amestecat cu saliva albinei, iar la sosire în stup acestea transferă conținutul zaharat albinelor responsabile cu această operațiune, care îl prelucrează în continuare. Recoltarea se termină cu căpăcitul celulelor din faguri, în care se află, de altfel, produsul finit (mierea)”, ne explică Gabriel Ardelean.

De-a lungul timpului s-au iscat multe controverse legate de cum putem identifica mierea falsă de mierea crudă, naturală. Din păcate, de multe ori, din dorința de a avea cele mai bune prețuri, magazinele mari preferă să își umple rafturile cu miere contrafăcută care, din punct de vedere al nutrienților și proprietăților terapeutice, nu se poate compara cu mierea naturală. Întrebat dacă există un truc anume pentru a deosebi tipurile de miere între ele, apicultorul ne spune: “Mierea falsificată poate fi identificată în laborator, dar există anumite trucuri care vă pot ajuta să vă dați seama ce ați cumpărat. Mierea crudă, naturală, nu se lipește. Puneți puțină miere între degete și încercați să frecați vârfurile acestora. Dacă mierea este bună, naturală, aceasta se va absorbi repede în piele. Dacă, în schimb, degetele vi se lipesc apropiindu-le, înseamnă că este plină de îndulcitori artificiali.”

Așadar, indiferent de vârstă, produsele apicole sunt pentru fiecare o sursă inepuizabilă de energie și vitalitate. Sănătatea noastră, a fiecăruia, este un bun de preț, astfel că ar trebui să avem grijă ce tip de miere consumăm.

“Seneca spunea: să dorești să fii sănătos, e o parte din sănătate, și nu întâmplător, specialiștii susțin că speranța de viață în rândul celor care consumă produse apicole în mod regulat este mai ridicată. Mie îmi place să cred că noi, prin apicultură, îndulcim lumea…și facem asta la modul cel mai frumos, relaxându-ne în natură”, conchide Gabriel Ardelean.

About Author

One Reply to “Sănătate curată din stupul de albine”

  1. Nici apicultorii nu mai mananca miere naturala,hraneste in exces albinele cu zahar si ele transforma acel sirop in miere,cunksc apicultori care nu au scos miere 3 ani la rand din cauza vremii si cunosc alti apicultori care an de an au sute de kg de miere,MIERE DIN SIROP DE ZAHAR!!!PUNCT….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *