A fost sărbătoare, zilele trecute, la Consiliul Județean Sălaj. Instituția a împlinit, la data de 10 august, 97 de ani de la înființare.

Istoria instituției începe în 10 august 1926, când, în sediul de atunci al Prefecturii, a avut loc ședința de constituire a primului consiliu județean. În funcția de președinte a fost ales Gheorghe Pop de Oarța. În 1938, regele Carol al II-lea a desființat partidele politice și, implicit, consiliile județene.

Consiliul Județean Sălaj a fost reînființat după Revoluție, în 2 aprilie 1992, în urma primelor alegeri locale din România. Funcția de președinte al primului consiliu județean post-decembrist i-a revenit lui Victor Hălmăjan, al cărui mandat a durat până în 1996. În prezent, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în fruntea Consiliului Județean Sălaj se află Dinu Iancu-Sălăjanu.

Instituția funcționează în prezent într-un imobil – simbol al județului. Clădirea care găzduiește sediul Consiliului Județean Sălaj a fost, inițial, în perioada sa de glorie, cazarmă militară, apoi a găzduit Centrul Militar Județean, a devenit ulterior sediu pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iar din 2019 este sediu al Consiliului Județean Sălaj.