septembrie 29, 2023

97 de ani de la înființarea Consiliului Județean Sălaj

0

A fost sărbătoare, zilele trecute, la Consiliul Județean Sălaj. Instituția a împlinit, la data de 10 august, 97 de ani de la înființare.

Istoria instituției începe în 10 august 1926, când, în sediul de atunci al Prefecturii, a avut loc ședința de constituire a primului consiliu județean. În funcția de președinte a fost ales Gheorghe Pop de Oarța. În 1938, regele Carol al II-lea a desființat partidele politice și, implicit, consiliile județene.

Consiliul Județean Sălaj a fost reînființat după Revoluție, în 2 aprilie 1992, în urma primelor alegeri locale din România. Funcția de președinte al primului consiliu județean post-decembrist i-a revenit lui Victor Hălmăjan, al cărui mandat a durat până în 1996. În prezent, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în fruntea Consiliului Județean Sălaj se află Dinu Iancu-Sălăjanu.

Instituția funcționează în prezent într-un imobil – simbol al județului. Clădirea care găzduiește sediul Consiliului Județean Sălaj a fost, inițial, în perioada sa de glorie, cazarmă militară, apoi a găzduit Centrul Militar Județean, a devenit ulterior sediu pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iar din 2019 este sediu al Consiliului Județean Sălaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut