În primele șapte luni ale anului 2024, pe drumurile Sălajului s-au produs 27 de accidente rutiere grave, soldate cu 9 decese și 20 de persoane rănite grav. Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost înregistrate 30 de accidente rutiere grave, soldate cu 7 morți și 26 de grav răniți.
O analiză realizată de polițiștii sălăjeni de la Rutieră arată că principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, indisciplina pietonală, neacordarea priorității de trecere pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
Din cele 27 de accidente rutiere grave, produse în perioada ianuarie – iulie,19 au avut loc în mediul rural și 8 accidente în mediul urban.
Potrivit IPJ Sălaj, în perioada analizată, polițiștii rutieri au folosit la capacitate maximă aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor și au acționat pentru combaterea excesului de viteză, depistarea participanţilor la trafic care manifestă agresivitate în conducerea autovehiculelor sau efectuează depăşiri neregulamentare şi, în general, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.
Astfel, polițiștii rutieri au aplicat 25.534 de sancțiuni contravenționale, ca urmare a abaterilor constatate în trafic. Dintre acestea, 8.797 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate conducătorilor auto care nu au respectat regimul legal de viteză, 2.604 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, iar 444 de șoferi au fost sancționați pentru folosirea telefonului mobil fără sistemul de tip „mâini libere”. Totodată, au fost sancționate peste 350 de depășiri neregulamentare.
Ca urmare a abaterilor comise de alți participanți la trafic, polițiștii rutieri au sancționat 1.315 pietoni, 640 de bicicliști, 42 de conducători de trotinete, 119 căruțași și 6 motocicliști.
În perioada supusă analizei, la nivelul județului Sălaj, structurile de poliție rutieră au constatat 346 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și au organizat acţiuni comune cu reprezentanți ai Registrul Auto Român – Sucursala Sălaj, prin care s-a urmărit verificarea stării tehnice a autovehiculelor puse în circulaţie pe drumurile publice, precum și cu reprezentanți ai I.S.C.T.R.
Polițiștii rutieri, în colaborare cu polițiștii de ordine publică, au reţinut 2.634 de permise de conducere și au retras 2.176 de certificate de înmatriculare, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă RCA.
În cazul permiselor de conducere, cele mai multe, respectiv 985, au fost reținute pentru depășirea vitezei maxime admise pe anumite sectoare de drum, în timp ce pentru nerespectarea legislației privind depășirea au fost retrase peste 350 de permise de conducere. Peste 200 de permise de conducere au fost reținute pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor.
În primele șapte luni ale anului, polițiștii Serviciului Rutier Sălaj au organizat 84 de acțiuni pe linia combaterii conducerii autovehiculelor cu viteză excesivă, 56 de acțiuni privind combaterea evenimentelor generate de indisciplina pietonilor și 30 de acțiuni pe linia prevenirii neacordării priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor. Cu ocazia neregulilor constatate în cadrul acestor acțiuni, au fost aplicate peste 8.000 de sancțiuni contravenționale pentru depășirea limitelor legale de viteză, 1.330 de sancțiuni pentru indisciplina pietonilor și 61 pentru neacordarea priorității de trecere.
Au fost organizate acțiuni în oglindă, cu polițiști rutieri din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj și Maramureș, în cadrul cărora s-a acționat cu radare amplasate în cascadă, pentru combaterea conducerii vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise și prevenirea producerii accidentelor rutiere grave, produse pe fondul vitezei excesive sau neadaptate sau a depășirilor neregulamentare. De asemenea, polițiștii Serviciului Rutier au participat la peste 25 de activități educativ-preventive, organizate în mai multe unități de învățământ din județul Sălaj, în colaborare cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară.
„În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj își stabilește mai multe priorități de acțiune, pe linie de siguranță rutieră, în vederea prevenirii și combaterii accidentelor rutiere cauzate de încălcarea principalelor reguli de circulație. Printre acestea, amintim: identificarea principalelor artere rutiere cu risc sporit de producere a accidentelor; concentrarea eforturilor pe combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere; identificarea eventualelor puncte de risc, pe drumurile comunale, județene și naționale care tranzitează județul Sălaj și amplificarea activităților pe aceste tronsoane de drum”, spun reprezentanții IPJ Sălaj.