septembrie 28, 2023

8 patroni din 10 spun că modificarea Codului Fiscal le-a afectat negativ afacerea

1

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat, luna aceasta, un sondaj în rândul antreprenorilor pentru a afla opinia acestora cu privire la impactul modificărilor fiscale pe care guvernanții doresc să le implementeze de la 1 septembrie 2023. Au răspuns la întrebări aproximativ 1.197 de patroni români, din diferite domenii de activitate.

Mi exact, 60,40% au reprezentat microîntreprinderi, 27,1% întreprinderi mici, 10,4% întreprinderi mijlocii și restul de 2,10% întreprinderi mari.

În ceea ce privește domeniul de activitate al respondenților, 49% sunt din servicii, 25% aparțin HORECA, 9,4% sunt din producție, 9,4% sunt din construcții și restul de 7,3% sunt firme din comerț.

Întrebați care sunt facilitățile fiscale de care au beneficiat în ultima perioadă, 61,50% dintre ei au menționat 1% din venit impozit pentru microîntreprinderi, 33,3 % niciuna, 12,50% facilitățile pentru salariații din domeniul construcțiilor, 6,30% facilitățile pentru salariații din domeniul agriculturii, 1% facilitățile pentru salariații din domeniul IT. 

În ceea ce privește modificările fiscale care au intrat în vigoare în 2023 și au avut un impact negativ asupra activității lor, 57,3% au menționat minim 1 angajat pentru microîntreprinderi, 40,60% scăderea plafonului pentru microîntreprinderi și 27,10% au specificat creșterea TVA-ului în HORECA de la 5% la 9%.

Întrebați dacă modificările fiscale intrate în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 le-a afectat negativ activitatea, 83,3% au răspuns afirmativ.

Antreprenorii care au menționat că le-a fost influențată negativ activitatea ca urmare a modificărilor fiscale au resimțit următoarele efecte asupra cifrei de afaceri: 62,5% sub 30%, 28,7% între 30-50% și 8,8% peste 50%.

Întrebați dacă sunt de acord cu o nouă modificare a Codului Fiscal de la data de 1 septembrie 2023, 70,8% din antreprenori au răspuns că nu.

Întrebați care sunt modificările fiscale ce vor avea cel mai mare impact negativ asupra activității lor, cei mai mulți patroni au menționat creșterea TVA, urmată de renunțarea la cota unică și renunțarea la facilitatea privind CASS-ul pentru salariații din construcții și agricultură.

 Referitor la propunerile antreprenorilor pentru scăderea deficitului bugetar, aceștia au menționat, cu precădere, reducerea numărului de funcționari, eficientizarea cheltuielilor la bugetul de stat, îmbunătățirea colectării de taxe și impozite prin digitalizarea ANAF, combatearea muncii la negru și a evaziunii fiscale, impozitarea progresivă.

sursa foto: cnipmmr

1 thought on “8 patroni din 10 spun că modificarea Codului Fiscal le-a afectat negativ afacerea

  1. Guvernanții refuză cu îndărătnicie măsurile cerute de UE,
    1 Lichidarea pensiilor speciale.
    2. Impozitarea progresivă.
    În compensație, introduc un puhoi de taxe .

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut