Multe si grele sunt poverile la care se inhama, de buna voie si nesilit de nimeni, actualul guvern. O parte si le-a facut singur, in campania electorala din toamna anului trecut, in care liderii celor doua partide care au format executivul au promis, au promis… Altele sunt cele pe care le-au mostenit de la fostul executiv.Si, peste toate, troneaza poverile inca nedeslusite in totalitate ale unei crize care a inceput sa-si arate coltii.
Cum sa construiesti un buget pe datorii, pe somaj mai mare si pe respectarea promisiunilor privind cresterea salariilor si pensiilor?
Cuvintele de ordine ale Guvernului Boc sunt reducerea cheltuielilor sau stoparea ^dezmatului^ pe bani publici.Si, se pare, noul guvern a zgandarit musuroiul cu ^lacuste^. Mii, poate zeci de mii de functionari ai statului din ministere, din agentii guvernamentale, din regii sau chiar din institutii deconcentrate s-au lafait, ani de zile, cu venituri de sute de milioane de lei pe luna. Intr-o conspiratie totala si la adapostul unor legi speciale, votate de oamenii… speciali (parlamentarii) ai ultimelor legislaturi. Asta in timp ce, salariul minim pe economie si pensia de muritor de rand ne situeaza printre cei mai saraci europeni.
Efectele masurilor guvernului se vor vedea nu doar in economii, ci si in reactiile celor atinsi la buzunare. Iar o parte dintre acestia si-au gasit deja ^avocati^ care sa conteste tot.Si asta pentru ca se ajunge in zone controlate, economic si financiar, tot de ei. In asemenea zone sunt licitatiile castigate de ^abonatii^ fideli. Furnizorii de materiale si servicii platite regeste. Iar undeva, pe-aproape, o zona gri in care obligatiile fiscale sunt, de fapt, litera moarta.
E greu de spus in acest moment de cat timp are nevoie guvernul PD-L-PSD pentru a indrepta minciunile si mizeriile acumulate in atatia ani. Se stie, insa, sigur, ca nu se mai poate plange de lipsa de sustinere si nici de piedici sau razboaie cu Cotroceniul. Cu 70% in Parlament are, in fata, doar verde.Si, daca are si minte si un pic de bun simt, se poate bate si cu criza. Infrastructura, agricultura, sanatatea, invatamantul, constructiile de locuinte (s.a.) asteapta, de prea mult timp, intr-o nevointa prea evidenta pentru a fi si credibila!