68,1 la sută – rata de promovare în Sălaj la Definitivat

0
95

După soluționarea contestațiilor, rata de promovare la nivelul județului, la examenul de Definitivat, este de 68,1%, în creștere cu 2,55%, comparativ cu rezultatele inițiale (65,55%).

După evaluarea contestațiilor depuse, 81 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 78 de candidați.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen (inspecția la clasă, lucrarea de portofoliu, proba scrisă). Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 126 de candidați. Dintre aceștia, 7 s-au retras după ce au văzut subiectele. Astfel, din totalul celor 119 de candidaţi cu lucrări evaluate inițial, în urma soluționării contestațiilor, 81 au obținut medii finale între 8 – 10 (78 la prima afișare). 19 candidați au obținut note la examen între 7 – 7.99, 16 candidați au primit note între 6 – 6.99, iar 3 candidați note între 5-5,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 9 candidați.

Nici măcar un dascăl nu a știut de 10 la Definitivat

Nici măcar un candidat din cei care au susținut examenul în Sălaj, la diferite discipline, nu a obținut nota 10 la proba scrisă. Cea mai mare notă este 9.90 și a fost obținută de un profesor pentru învățământ preșcolar de la Grădinița nr.1 Zalău.

Pe de altă parte, unii dintre ei au primit note de-a dreptul rușinoase pentru un dascăl.

Este foarte surprinzător faptul că la inspecțiile la clasă și la lucrarea de portofoliu toți cei care au fost notați acum cu puțin peste punctul din oficiu au primit punctaje maxime. E curios cum un dascăl poate performa de 10 la clasă, la inspecție, iar apoi, la examen, să nu poată scrie nici măcar de 5.

De exemplu, un dascăl care a susținut examenul de Definitivat la Educație muzicală, a primit nota 4.25, deși la cele două inspecții la clasă și la lucrarea de portofoliu obținuse 10 pe linie. Un alt profesor a fost notat cu 3,65 la Matematică, deși a excelat și el la inspecții și la lucrarea de portofoliu. Ciudată e și situația unui candidat care a dat examen la Limba engleză și a știut doar de nota 4.05, deși primise 10 pe linie la inspecțiile de la clasă și portofoliu. Un alt dascăl cu prestație lăudabilă la inspecții și portofoliu, notată cu punctaj maxim, a luat la examen nota 3.35, la disciplina Mecanică.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui Examen Național. Prin dobândirea Definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.