Dacă ne luăm după rata şomajului, oficial ne merge bine. Mii de sălăjeni care şi-au pierdut locul de muncă nu se regăsesc insă in statistici.
Rata şomajului este in continuă scădere de la inceputul anului, ajungand la sfarşitul lunii mai la o medie pe ţară de 4,97 la sută, cu 0,44 la sută mai mică decat in luna precedentă. In Sălaj numărul de şomeri indemnizaţi urmează acelaşi trend descendent, numai că in acelaşi timp creşte şi ponderea forţei de muncă neocupate. In aprilie 2011 aveam 41.467 de angajaţi, faţă de 49.446 caţi erau in noiembrie 2008. De asemenea, avem 6.792 de şomeri in luna aprilie 2011 faţă de 5.231, caţi erau la sfarşitul lui 2008. Se observă că in decursul a doi ani şi jumătate au dispărut aproximativ 6.500 de persoane din evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj. Directorul agenţiei, Romeo Sarca ne-a explicat că s-a ajuns in situaţia asta fiindcă unii şomeri sunt total dezinteresaţi, atat in ceea ce priveşte căutarea unui loc de muncă dar şi de simpla inscriere in evidenţele AJOFM Sălaj, agenţie la care apelează doar de nevoie. Şomerii sunt de altfel la fel de puţin interesaţi şi de bursele locurilor de muncă organizate lunar de AJOFM Sălaj , fiindcă dintr-un număr de peste 6.000 de şomeri, mai puţin de 300 participă la targ.
40 la sută dintre tineri se gandesc să plece din ţară
Un studiu indică faptul că nici tinerii nu stau mai bine la capitolul forţă de muncă ocupată. 20 la sută din tinerii europeni sunt şomeri. Politicile actuale sunt elaborate in 2007 şi nu ţin cont de eventualele crize economice. Mulţi tineri absolvenţi au dificultăţi in găsirea unui job pentru că angajatorii cer o experienţă pe care nu au cum s-o aibă după ieşirea din băncile şcolii. Statistica arată că 29 la sută din tinerii romani vor să părăsească ţara pentru a-şi găsit un loc de muncă şi 10 la sută dintre ei nu sunt incă siguri de această decizie.