52 angajatori sanctionati pentru declaratiile nominale

52 angajatori sanctionati pentru declaratiile nominale

Una dintre obligatiile agentilor economici este depunerea declaratiilor nominale cu privire la angajati, la Casa Judeteana de Pensii Salaj. Potrivit acestor declaratii se face virarea contributiilor la fondurile de pensii private. Din contributia individuala de 10,5%, procent care se aplica incepand cu luna februarie a acestui an, o cota de 2% se repartizeaza catre fondul de pensii privat ales de fiecare persoana. Acum un an a inceput virarea contributiilor catre fondurile private. De atunci, 52 de angajatori au fost sanctionati de CJP Salaj pentru nedepunerea lor la termen, adica pana in data de 25 a fiecarei luni. Dintre ei, 20 au primit amenzi cuprinse intre 1.500 si 5.000 lei, iar 32 avertismente, potrivit Mariei Tiriac, Sef Serviciu Evidenta Contribuabili din cadul CJP Salaj. Daca depunerea nu se face in termen, pentru persoana inscrisa nu se va vira acel 2,0% catre pensia privata.
Cele mai multe declaratii au fost depuse in decembrie 2008, pentru 5.700 de asigurati. Dintre acestia, 2.800 erau someri. “Acum, pentru februarie, au fost depuse mai putine, 50.000 de declaratii. Dar numarul somerilor este mai mare – 3.629 din totalul asiguratilor”, a mentionat Tiriac.
Conform legislatiei in vigoare, fapta persoanei de a nu declara si de a nu vira la bugetul asigurarilor contributia datorata de angajat, astfel incat sa nu se poata vira contributia la fondurile de pensii administrate privat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.
O persoana care se angajeaza pentru prima data are posibilitatea sa opteze, in termen de patru luni, pentru un fond de pensii privat. In caz contrar, aceasta va fi repartizata aleatoriu.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *