februarie 9, 2023

517 casatorii oficiate in 2008

In 2008 la Serviciul de Stare Civila Zalau s-au inregistrat 1950 de copii nou nascuti la Spitalul Judetean si au fost transcrise 62 de certificate de nastere pentru copiii nascuti in strainatate. De asemenea, au fost oficiate 517 casatorii, astfel ca 422 familii au beneficiat de sprijinul financiar de 200 euro.
In baza Legii 61/1993, pentru cresterea copilului se acorda o alocatie de stat in cuantum de 200 lei, pana la implinirea varstei de 2 ani. Dupa aceasta varsta, copilul beneficiaza de o alocatie in valoare de 42 lei. Aceeasi lege reglementeaza si situatia alocatiei duble, de care beneficiaza copilul care detine certificat de incadrare in grad de handicap, pe durata valabilitatii certificatului.
Alt drept se refera la trusou, care se adreseaza exclusiv copilului nou-nascut, si se acorda in numerar de la casieria Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC). Trusoul se acorda o singura data, are o valoare de 150 lei si de el beneficiaza toti copiii care s-au nascut dupa intrarea in vigoare a Legii 482/2006, respectiv 30.12.2006.
Alocatia pentru nou-nascut este un drept care se adreseaza exclusiv mamelor si se acorda, conform Legii 416/2001, pana inclusiv la a patra nastere. Incepand cu 1.01.2009 acest drept este in valoare de 230 lei si se acorda in numerar prin casieria DASC. Dosarul poate fi depus pana la implinirea varstei de un an a copilului.
OUG 148/2005 reglementeaza indemnizatia de crestere a copilului, un drept care se acorda pana la 2, respectiv 3 ani (pentru copilul cu handicap) si poate fi solicitat de oricare dintre reprezentantii legali ai copilului, care indeplineste conditiile legale pentru a intra in posesia lui.
Directia de Asistenta Sociala-Comunitara – Primaria Zalau preia actele necesare pentru intocmirea dosarului, pe care il inainteaza spre evaluare si plata la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Salaj. In momentul completarii dosarului, mamele sunt informate despre toate drepturile de care beneficiaza la nastere, si isi depun la dosar hartiile completate pentru fiecare drept in parte.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut