50 de bani pentru fiecare flacon din plastic returnat

0
361

Prinde contur ideea încurajării reciclării responsabile. Ministerul Mediului va propune ca garanția pentru sticlele din plastic, reciclate în stațiile speciale, să fie de 50 de bani/flacon, indiferent de mărimea acestuia, dacă respectivul ambalaj este de până la 3 litri.

Reciclarea pet-urilor este văzută și ca o posibilitate de rotunjire a veniturilor, în special pentru copii, care ar face un lucru bun reciclând și ar câștiga din asta și niște bănuți de buzunar. „Poate să fie un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea și mănâncă ceva. Nu se va mai arunca sau, dacă cineva găsește o sticlă, cu siguranță ridică sticla și merge și o predă la o stație automată”, a explicat ministrul Mediului.

Flacoanele de plastic predate spre a fi reciclate trebuie să fie într-o stare bună, chiar dacă nu prezintă capac. Nu vor putea fi predate în stații acele ambalaje vechi, aruncate în natură, murdare sau cu formă distorsionată și degradată pentru că sistemul de reciclare funcționează după anumite marcaje. „După pornirea programului, fiecare sticlă o să aibă un marcaj care o identifică în sistem și, din momentul acela, se pot preda”, a mai precizat Tanczos Barna.

Un act normativ în acest sens va fi prezentat săptămâna viitoare, urmând să intre în analiza interministerială. Sistemul de garanție-returnare ar trebui să permită colectarea și procesarea a 90% din deșeurile de plastic reciclabile, în România.

Potrivit angajamentelor luate de România în fața Comisiei Europene, țara noastră plătește, încă din 1 ianuarie 2021, o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.