„Planeta are nevoie de tine!”
Sa ne unim pentru a combate schimbarile climatice.
In perioada actuala, protectia mediului este una dintre problemele majore cu care se confrunta omenirea. Activitatea omului, orientata spre valorificarea resurselor naturale, a afectat intotdeauna starea factorilor de mediu. Poluarea factorilor de mediu (aer, apa, sol, asezari umane), a devenit o problema social-economica contemporana, care in unele parti ale lumii, in special in tarile cu grad de industrializare avansat, a luat proportii atat de ingrijoratoare incat s-a impus necesitatea adoptarii unor masuri hotarate pentru stoparea actiunilor care deterioreaza mediul inconjurator.
Astfel, oamenii de stiinta din intreaga lume, au inteles ca actiunile menite sa asigure refacerea mediului afectat de activitatea umana, precum si a celor menite sa asigure conservarea acestuia pe viitor, trebuie sa implice toate guvernele, toate natiunile, Planeta Pamant ne apartine in egala masura tuturor.
In acest context, Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1972 a stabilit declararea zilei de 5 iunie, ZIUA MONDIALA A MEDIULUI.
Conferinta asupra Mediului Uman, a avut loc la Stockholm si a recunoscut esecul omenirii in gestionarea biosferei lansand un mesaj tuturor natiunilor pentru actiuni care sa duca la minimizarea decalajului dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. De la aceasta conferinta, numeroase tari au introdus problemele de mediu in agendele lor si ca urmare, au fost create multe organizatii de mediu guvernamentale si neguvernamentale. Ziua Mondiala a Mediului (World Environment Day) se serbeaza in fiecare an pe 5 iunie in peste 100 de tari din lume, incurajand actiunile pentru protejarea mediului inconjurator.
In fiecare an, un oras este ales pentru a da tonul acestei sarbatori.
Gazda anului 2009 este capitala Mexicului, Ciudad de Medico, care, desi nu si-a asumat nici o responsabilitate oficiala fata de Protocolul de la Kyoto, si-a elaborat voluntar o strategie de reducere a gazelor cu efect de sera.
Sloganul acestui an, „PLANETA ARE NEVOIE DE TINE! SA NE UNIM PENTRU A COMBATE SCHIMBARILE CLIMATICE”, are ca scop principal sublinierea importantei Summitului de la Copenhaga din 7 – 18 decembrie 2009, unde se va semna un pact intre tarile in curs de dezvoltare si cele dezvoltate, prin care sa se stopeze schimbarile climatice, aceasta fiind cea mai exigenta provocare a secolului 21. Aniversarea Zilei Mondiale a Mediului, este modalitatea principala prin care Natiunile Unite stimuleaza la nivel international constientizarea problemelor mediului inconjurator si adaptarea unui mod de viata prietenos cu mediul.
Ministerul Mediului, a organizat in perioada 1 – 6 iunie 2009, atat la nivel central cat si local, o serie de actiuni sub sloganul „Saptamana Mediului TauI, actiuni dedicate Zilei Mondiale a Mediului.
Activitatile cuprind: campanii de informare si educare a copiilor in spiritul eco, intalniri cu ONG-uri, expozitii de fotografii sau actiuni de ecologizare.
Campania a debutat cu participarea ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, la manifestarea „Copiii sunt impreuna pentru natura”, organizata de 1 iunie, in Piata Costitutiei, Bucuresti. „Saptamana Mediului Tau” a continuat pe 2 iunie cu o dezbatere pe care ministrul Mediului a avut-o cu reprezentantii ONG-urilor din domeniu, unde s-au discutat probleme de mediu si oportunitati de cooperare, iar in data de 3 iunie, intalniri cu reprezentantii patronatelor si ai institutelor de cercetare.
Ziua aleasa pentru marcarea zilei aniversare a mediului, este 4 iunie, cand toate institutiile de mediu din tara au organizat actiuni de colectare a deseurilor din parcuri, de pe cursurile apelor sau din padurile situate in apropierea marilor orase.
Azi, va avea loc la Bucuresti, Gala Excelentei de Mediu, iar sambata, 6 iunie, va avea loc Regatta Mediului, eveniment care va incheia campania dedicata Zilei Mondiale a Mediului. Scopul actiunilor de ecologizare a spatiilor verzi, a padurilor, a cursurilor de ape, este acela de a atrage atentia populatiei ca in rezolvarea problemelor majore ale umanitatii create prin deteriorarea factorilor de mediu, fiecare actiune conteaza. Fiecare cetatean poate contribui la rezolvarea problemelor de mediu, prin promovarea in viata de zi cu zi a unor practici sanatoase pentru mediu si mai ales pentru om.
Specialistii din institutiile de mediu, alaturi de toti cei care doresc azi sa contribuie la actiuni, vor da un exemplu in acest sens.
Agentia pentru Protectia Mediului Salaj organizeaza cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, o serie de actiuni pe plan local in vederea ecologizarii spatiilor verzi din judetul nostru. In acest scop, APM Salaj, a lansat prin intermediul presei locale, invitatia de a participa la ecologizarea spatiilor verzi in data de 4 iunie 2009, tuturor institutiilor publice, agentilor economici, precum si persoanelor care vor sa participe ca voluntari la aceste actiuni. Ca urmare a acestui apel, si-au exprimat dorinta de participare, urmatoarele institutii publice si voluntari:
– Sistemul de Gospodarire al Apelor Salaj, pentru salubrizarea cursurilor de apa in zonele lucrarilor hidrotehnice. Numarul participantilor este de 70 de persoane;
– Directia de Sanatate Publica Salaj, care participa la salubrizarea parcului din padurea Bradet cu un numar de 50 de persoane;
– Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, care vor participa alaturi de angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, elevi ai Liceului „Alexandru Papiu Ilarian” si membrii Clubului „Lyons Porolissum Zalau”, la salubrizarea padurii Garcei, la actiune participand cca 80 de persoane;
– Organizatia de tineret a PSD Salaj si consilierii locali din cele patru localitati urbane ale judetului, care vor salubriza spatiile verzi din localitatile urbane, participand in numar de 100 persoane la aceasta actiune.
In zilele de 5-6 iunie 2009, APM Salaj, este implicata in calitate de colaborator, in Simpozionul International sub genericul „Geografia in contextul dezvoltarii contemporaneI, cu tema „Strategii de dezvoltare teritorialaI, manifestare stiintifica organizata sub egida Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie.
Experti din cadrul APM Salaj, vor prezenta lucrari stiintifice cu tema „Judetul Salaj-Marturii ale Dezvoltarii Durabile”.
Dorim ca pe aceasta cale sa le adresam multumiri tuturor celor care au raspuns invitatiei noastre si care ne vor fi alaturi in actiunile dedicate Zilei Mondiale a Mediului.
Speram ca sloganul „Saptamana Mediului Tau” ales in acest an de Ministerul Mediului, sa se permanentizeze in practicile noastre, astfel incat, fiecare zi sa devina „Ziua Mediului Tau” pentru a reusi sa raspundem cu totii „prezent” indemnului mondial din acest an, „PLANETA ARE NEVOIE DE TINE! SA NE UNIM PENTRU A COMBATE SCHIMBARILE CLIMATICE”!