Greva de azi, dorita de peste 80% dintre dascalii salajeni
Deruta a pus stapanire, ieri, pe toate unitatile de invatamant din judet, prinse la mijloc intre decizia sindicalistilor de a face, astazi, greva generala, si speranta unui rezultat pozitiv al negocierii dintre Guvern si sindicate, de ieri dupa-amiaza. Presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a declarat, insa, chiar inaintea incheierii negocierii, ca greva va avea, oricum, loc, intrucat cei doi reprezentanti pe care FSLI ii avea la intalnirea de ieri cu guvernantii „nu au puterea de a anula greva” (decizia trebuind luata intr-o formula mult mai complexa, care nu s-ar fi putut realiza in timp util).
Reamintim ca reprezentantii tuturor federatiilor sindicale din invatamant au decis, saptamana trecuta, sa organizeze, astazi, o prima greva generala, pentru a bloca sustinerea de catre elevii claselor a VII-a si a VIII-a a tezei cu subiect unic la limba si literatura romana. Astfel de actiuni de protest ar urma sa aiba loc in fiecare zi in care sunt programate teze unice, o eventuala reprogramare a acestor evaluari ducand, automat, la reprogramarea grevelor, pana la solutionarea de catre Guvern a solicitarilor sindicalistilor (care sunt, in majoritate, de natura salariala). In Salaj, potrivit lui Lehene, procentajul dascalilor care s-au declarat in favoarea blocarii tezelor cu subiect unic, si, in perspectiva, chiar si a examenului de bacalaureat, depaseste 80%.
Greva si… nu prea
Consensul aproape general cu privire la greva generala de azi nu pare sa se aplice si la modul de desfasurare a ei. In mai multe scoli gimnaziale cu care am luat, ieri, legatura, elevii au fost anuntati sa ramana, astazi, acasa. „Profesorii vor fi la scoala, unde vor organiza pichete de greva”, ne-a declarat Maria Lupsea, directoarea Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu” Zalau, acelasi urmand sa fie scenariul, potrivit directoarei Mariana Meleg, si la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu”.
In schimb, la Colegiul National „Silvania”, ziua de astazi ar putea semana foarte mult cu una normala. „Profesorii pot sa faca greva, dar elevii nu au nici o treaba cu asta”, ne-a declarat directorul Vasile Bulgarean, care a precizat ca elevilor li s-a comunicat ca astazi trebuie sa vina, totusi, la scoala. Bulgarean a mai adaugat ca desi la referendum majoritatea dascalilor s-au declarat in favoarea grevei, astazi „maximum 10%, probabil, nu vor face ore”, fiind o decizie comuna a conducerii colegiului si a sindicalistilor, argumentata de faptul ca, potrivit legii, „chiar si in conditii de greva generala, trebuie asigurata cel putin o treime din activitate”.
La Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei, treimea din activitate va fi asigurata, potrivit directorului Teodor Crisan, de personalul didactic auxiliar si nedidactic, care nu participa la greva, dar si de profesorii grevisti, care vor organiza, azi, prin rotatie, pichetul de greva. Directorul CNSB a admis, insa, ca „nu va fi nici picior de elev pe aici, deoarece toti au aflat de greva din afisele lipite de sindicalisti”.
Greva va fi, astazi, si mai… generala la Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai”, unde, potrivit directoarei Laura Crisan, la protestul profesorilor va participa si personalul didactic auxiliar si cel nedidactic. „In liceu vom fi doar eu, directorul adjunct si gardienii” – a precizat Laura Crisan.
Si educatoarele vor face, astazi, greva. Dupa cum ne-a declarat Maria Zoicas, directoarea Gradinitei „Ion Creanga” din Zalau, „daca nu intervin modificari pana dupa-amiaza (n.r.: ieri), la serviciu vor veni, maine (n.r.:astazi), doar ingrijitoarele”, parintii copiilor urmand sa fie anuntati in prealabil de acest lucru.
Parintii si copiii nu iarta!
De cealalta parte, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, desi s-a declarat de acord cu ceea ce solicita dascalii, a subliniat ca este impotriva grevei de astazi. „Se aduc, astfel, foarte mari prejudicii imaginii scolii. Copiii au si asa destule emotii in preajma tezelor, nu este bine sa-i mai bulversam noi cu astfel de actiuni. Parintele, intr-o astfel de situatie, nu te prea iarta. Si nici copilul”, a apreciat seful ISJ. De altfel, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti a anuntat, deja, ca va da in judecata sindicatele din educatie daca fac greva in zilele in care sunt programate teze cu subiect unic, cerand sa nu fie folositi copiii ca moneda in lupta dintre sindicate si Guvern.
In Salaj, „victimele” directe ale acestei lupte sunt aproximativ 5.000 de elevi care ar trebui sa sustina, astazi teza la limba romana. Cei mai afectati sunt aproximativ jumatate dintre acestia, adica elevii de clasa a VIII-a, care fara notele la aceste teze nu se pot inscrie in clasa a IX-a de liceu.