42% dintre românii adulti nu detin astazi conturi bancare

Potrivit unui raport recent al Bancii Mondiaale 42% dintre români nu au în prezent conturi bancare. Totodata o treime dintre pensionari îsi încaseaza înca veniturile lunare în numerar.  Raportul Global Findex, publicat de Banca Mondiala si care are în vedere modul în care oamenii din 140 de economii utilizeaza serviciile financiare, arata ca 42% din populatia adulta din tara noastra este nebancarizata. Totodata lipsa digitalizarii în sectorul pensiilor face ca o treime dintre pensionari sa-si încaseze în continuare pensia cash. Numarul mic al românilor care detin astazi un cont bancar ne plaseaza în top lânga tari precum Rwanda, Paraguay sau Muntenegru.

rn

Analiza globala arata ca 1,7 miliarde de adulti nu au acces la serviciile bancare dar o treime din acestia au un telefon mobil care le-ar putea facilita, daca ar dori, accesul la informatii si servicii financiare.
În conditiile în care plata salariilor catre bugetari a pensiilor si a ajutoarelor sociale s-ar efectua direct în conturi bancare atunci înca 100 milioane de adulti ar deveni beneficiari de servicii financiare. Analistii financiari sunt de parere ca România este o tara cu mult potential în acest domeniu motiv pentru care se subîntelege de ce actorii bancari depun constant eforturi pentru a gasi mecanisme prin care sa stimuleze cresterea numarului de titulari de conturi si extinderea gradului de utilizare a platilor electronice.

rn

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *